Κοσμος

Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν υπήρξε ασθενής μηδέν του κορωνοϊού

Ο ιός εισήχθη στη χώρα σε πάνω από 1.300 περιπτώσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε πως δεν υπήρξε κάποιος ασθενής μηδέν που ευθύνεται για την εισαγωγή του κορωνοϊού στην χώρα.

Δεν υπήρξε ασθενής μηδέν του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει ότι ο ιός «μπήκε» στη χώρα σε τουλάχιστον 1.300 περιπτώσεις.

Τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας Genomics, προκάλεσαν περαιτέρω κριτική προς την κυβέρνησης πως χάθηκαν ευκαιρίες για καταστολή της εξάπλωσης της μόλυνσης από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η μελέτη της κοινοπραξίας - η οποία δημιουργήθηκε για την αλληλουχία του γενετικού κώδικα του ιού - δείχνει ότι η εισαγωγή του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο κορυφώθηκε στα μέσα Μαρτίου σε μια εποχή που τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά χωρίς να περιοριστούν τα ταξίδια από αυτές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις καραντίνας είχαν εισαχθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, οι συνολικοί αριθμοί περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ήταν πολύ χαμηλότεροι, λένε οι επικριτές των μέτρων της κυβέρνησης.

Η μελέτη ανέλυσε δείγματα από περισσότερα από 20.000 άτομα με Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνδυάζοντας αυτά τα γονιδιωματικά δεδομένα με διεθνή ταξιδιωτικά δεδομένα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακατασκευάσουν την εξάπλωση της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ψάχνοντας τον «ασθενή μηδέν».

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι ο ιός δεν μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από έναν μόνο «ασθενή μηδέν», αλλά έφτασε σε τουλάχιστον 1.356 περιπτώσεις και εξαπλώθηκε προς το εσωτερικό της χώρας κάθε φορά. Το ποσοστό εισαγωγής κορυφώθηκε γύρω στις 15 Μαρτίου, με περίπου 34% των περιπτώσεων να φθάνουν από την Ισπανία, 29% από τη Γαλλία, 14% από την Ιταλία και λιγότερα από 0,1% απευθείας από την Κίνα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ