Κοσμος

Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα δουλέμπορου στο Μπρίστολ

Ογκώδης διαδήλωση κατά του ρατσισμού και σήμερα στο Λονδίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Ενώ για δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στο Λονδίνο, υπό ζητωκραυγές αποκαθηλώθηκε άγαλμα δουλέμπορου στο Μπρίστολ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ | ΦΩΤΟ: EPA/ANDY RAIN

Βρετανία: Ενώ για δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στο Λονδίνο, υπό ζητωκραυγές αποκαθηλώθηκε άγαλμα δουλέμπορου στο Μπρίστολ

Το άγαλμα ενός δουλέμπορου του 17ου αιώνα αποκαθηλώθηκε από ομάδα διαδηλωτών στο Μπρίστολ της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην πόλη, στο πλαίσιο του «καυτού» διημέρου κινητοποιήσεων, που είδε πολλούς Βρετανούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους Αμερικανούς διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σχοινιά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να κατεβάσουν από τη θέση του το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός επιφανούς έμπορου, φιλάνθρωπου και μέλους του κοινοβουλίου του 17ου αιώνα, που υπήρξε επίσης και δουλέμπορος κατά τη δραστήρια και πολυπράγμων πορεία του. Αυτή του η ιδιότητα είχε καταστήσει το άγαλμα πεδίο δημόσιας αντιπαράθεσης εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη.

Πιο ειδικά, ο Κόλστον, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μπρίστολ το 1636, υπηρξε μέλος της Βασιλικής Αφρικανικής Εταιρείας (Royal African Company), η οποία πιστεύεται ότι μετέφερε περίπου 80.000 παιδιά, γυναίκες και άντρες από την Αφρική στην Αμερική, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως δούλοι από τους Βρετανούς αποίκους. Λίγο πριν τον θάνατο του, το 1721, ο Κόλστον δώρισε όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπίες, με αποτέλεσμα η φιλανθρωπική του ιδιότητα να κυριαρχήσει στο πέρασμα του χρόνου, και το όνομα του να κοσμεί δρόμους, μνημεία και κτίρια της αγγλικής πόλης.

Μετά την πτώση του αγάλματος στο έδαφος, ένας διαδηλωτής φωτογραφήθηκε με το γόνατο του στον λαιμό του μπρούντζινου αγάλματος, παίρνοντας τη στάση του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, όταν πίεσε δολοφονικά τον 46χρονο Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ. Ακολούθως, οι διαδηλωτές περιέφεραν το μπρούντζινο «σώμα» του Κόλστον στους δρόμους της πόλης και τελικώς το έριξαν στο λιμάνι.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διενεργήσουν έρευνα σχετικά με την αποκαθήλωση του αμφιλεγόμενου αγάλματος.

Cheers as Bristol protesters pull down statue of 17th century slave trader

Ογκώδης διαδήλωση κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας και σήμερα στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, με κύριο σύνθημα το «ο ρατσισμός είναι ιός».

Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας σε μια ειρηνική, σε γενικές γραμμές, κινητοποίηση, που όμως κατέληξε σε αψιμαχίες μεταξύ μικρών ομάδων και της έφιππης αστυνομίας κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίντα Ντικ, είπε ότι 27 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτές τις «σοκαριστικές και απολύτως απαράδεκτες» επιθέσεις, στο περιθώριο των διαδηλώσεων αυτής της εβδομάδας. Μάλιστα, δύο εκ των αστυνομικών έχουν τραυματιστεί σοβαρά και μια αστυνομικός που έπεσε από το άλογό της υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Τόσο η Ντικ όσο και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προέτρεψαν τον κόσμο να μην διαδηλώσει ξανά σήμερα, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διάδοσης του νέου κορωνοϊού. Όμως οι διαδηλωτές τους αγνόησαν και κατέκλυσαν εκ νέου τον δρόμο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη νότια όχθη του Τάμεση. Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί εκτίμησαν ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες.

Οι διαδηλωτές έκαναν κατόπιν πορεία προς το βρετανικό κοινοβούλιο και σταμάτησαν πάνω στη γέφυρα, για να γονατίσουν φωνάζοντας «Δικαιοσύνη, τώρα». Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Πλατεία του Κοινοβουλίου και την Ντάουνινγκ Στριτ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.