- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με αγωνία οι ξενοδόχοι στην Ισπανία προσαρμάζονται στα δεδομένα του κορωνοϊού και ελπίζουν για το καλύτερο δυνατό φέτος το καλοκαίρι.
Η μισή Ισπανία προχωρά στην υλοποίηση ενός σχεδίου τεσσάρων φάσεων για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού μέχρι το αργότερο τον Ιούλιο. Οι ξενοδόχοι μπορούν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, τα μπαρ και τα εστιατόρια ανοίγουν με τραπεζάκια έξω. Ωστόσο, η Μαδρίτη, η Μάλαγα, η Γρανάδα, η Βαρκελώνη και κάποια τμήματα της Βαλένθιας είναι ανάμεσα στις περιφέρειες της Ισπανίας που δεν έλαβαν το «πράσινο» φως για να προχωρήσουν με τη χαλάρωση του lockdown.
Ο τουρισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την ισπανική οικονομία. Η συνεισφορά του ισπανικού τουρισμού στο ΑΕΠ υπολογίζεται στο 12.3%. Η πίεση για το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι μεγάλη παρά το γεγονός ότι οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια της Ισπανίας δεν πρόκειται να απελευθερωθούν πριν από τον Ιούλιο. Μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, να αρχίσουν οι πτήσεις και να αρθεί η καραντίνα των 14 ημερών, η Ισπανία δεν πρόκειται να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την καλοκαιρινή σεζόν και εξέδωσε οδηγίες και κανόνες για κάθε τομέα της τουριστικής βιομηχανίας. Για τα ξενοδοχεία το νέο πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας προβλέπει συνεχείς απολυμάνσεις, καθαριότητα, προστατευτικό εξοπλισμό για όλο το προσωπικό και πολλές αλλαγές στις υπηρεσίες προς τους πελάτες, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση του μπουφέ. «Θα αλλάξουμε όλες τις υπηρεσίες μας προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη επαφή στο μίνιμουμ», λέει στον Guardian ο Μανουέλ Βέγκας, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων της Ισπανίας. «Οι κουζίνες θα μεταμορφωθούν με σκοπό να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για την τήρηση των προσδιορισμένων αποστάσεων. Η προσαρμογή του μενού είναι επίσης απαραίτητη, ώστε να μην απαιτούνται περισσότεροι εργαζόμενοι στην κουζίνα για την προετοιμασία του φαγητού. Οι αλλαγές θα είναι δραστικές», προσθέτει.
Πολλά ξενοδοχεία στην Ισπανία εγκαθιστούν πλεξιγκλάς και διαχωριστικά ανάμεσα στα τραπέζια, αναπροσαρμόζουν τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων ενώ οι προστατευτικές μάσκες και τα γάντια για το προσωπικού του room service είναι υποχρεωτικές. Σύμφωνα με το κυβερνητικά πρωτόκολλα αφαιρούνται από τα δωμάτια των ξενοδοχείων τα χαλιά, τα μίνι μπαρ, τα επιπλέον κλινοσκεπάσματα, οι πετσέτες, οι βραστήρες για καφέ. Οι πισίνες και τα γυμναστήρια, όταν κι αν ανοίξουν, θα λειτουργούν με αυστηρό πρωτόκολλο κοινωνικής απόστασης, ραντεβού και απολυμάνσεων. Για την πληρωμή όλων των ξενοδοχειακών υπηρεσιών θα προτιμώνται πλέον οι πιστωτικές κάρτες και όλες οι εφαρμογές για ανέπαφες συναλλαγές.
Η ρεσεψιόν, λέει ο Μανουέλ Βέγκας, θα υποδέχεται όπως πάντα τους πελάτες με «χαμόγελο», αλλά θα είναι ένα «ασφαλές χαμόγελο» πίσω από ένα τζάμι.
Το αν οι πελάτες θα «αισθάνονται σαν βασιλιάδες» ή «άβολα» σε ένα περιβάλλον με τζάμια, διαχωριστικά, μάσκες και απολυμαντικά είναι μία από τις αγωνίες των επαγγελματιών του κλάδου. «Ποιος θέλει να πάει σε ένα ξενοδοχείο που δεν μπορεί να απολαύσει το ποτό του δίπλα στην πισίνα ή σε κάποιον άλλο από τους κοινόχρηστους χώρους; Ποιος δεν θέλει να νιώσει απελευθερωμένος μετά από τόση καραντίνα; Ποιος θέλει να ξοδέψει τα λεφτά του για να βρίσκεται στην απομόνωση ενός δωματίου ξενοδοχείου;», αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Exceltur, Λουίς Θορέδα.
Τι θα γίνει με τις τιμές φέτος;
«Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι τιμές του 2019. Πρέπει να προωθήσουμε το προϊόν μας σε ελκυστικές τιμές. Ωστόσο, δεν θα κάνουμε προσφορές, θα προτιμήσουμε την πρακτική της δυναμικής τιμολόγησης», λέει ο Μανουέλ Βέγκας επισημαίνοντας ότι η τουριστική βιομηχανία θέλει να αποφύγει για φέτος έναν πιθανό πόλεμο τιμών. Στην Ισπανία κάποια ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν τη διαμονή για τα παιδιά ή πακέτα για δύο άτομα στην τιμή του ενός.
Όπως έχει ειπωθεί στην Ελλάδα έτσι και στην Ισπανία πιστεύουν ότι τα μικρά ξενοδοχεία, τα μπουτίκ ξενοδοχεία, θα έχουν φέτος την τιμητική τους. Ο κόσμος δείχνει μια προτίμηση σε αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες, ειδικά σε αυτές που βρίσκονται σε απομακρυσμένες, χωρίς πολυκοσμία τοποθεσίες. Το 87% των Ισπανών λέει ότι σχεδιάζει σε ένα τέτοιο μέρος τις διακοπές του φέτος. «Αυτοί που θα υποφέρουν φέτος είναι οι ξενοδόχοι που δουλεύουν με ξένους τουρίστες, τα μεγάλα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία», καταλήγει ο Βέγκας. Τέλος η τουριστική σεζόν φέτος στην Ισπανία δεν πρόκειται να τελειώσει τον Σεπτέμβριο, αλλά θα προσπαθήσει να κρατηθεί μέχρι τον Νοέμβριο.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ