- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Υψηλό το ποσοστό διακρίσεων στην ΕΕ εναντίον στη ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα
Τι δείχνει ευρεία έρευνα της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
Υψηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των διακρίσεων ενάντια στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, συμπεραίνει έκθεση της ΕΕ.
Μπορεί να είναι σήμερα περισσότερα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ -LGBTI) που τολμούν και μιλούν ανοιχτά για την ταυτότητά τους, όμως ο φόβος, η βία και οι διακρίσεις εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλό βαθμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο ευρείας έρευνας που έχει διεξάγει ποτέ η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το 43% των ΛΟΑΤΚΙ δηλώνει πως βίωσε διακρίσεις κατά το δωδεκάμηνο πριν από την έρευνα, ποσοστό κατά 6 μονάδες μεγαλύτερο σε σύγκριση με την τελευταία έκθεση του 2012. Για τους, δε, τρανσέξουαλ, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο αυξημένο και φθάνει το 60%.
Σε διπλάσιο ποσοστό από τις άλλες ομάδες των ΛΟΑΤΚΙ οι τρανσέξουαλ και οι διεμφυλικοί αναφέρουν πως έχουν δεχθεί επίθεση κατά το έτος που προηγήθηκε της έρευνας. Μαλιστα οι μισοί από αυτούς υποστηρίζουν πως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Η FRA πήρε συνέντευξη από 140.000 ΛΟΑΤΚΙ σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία το 2019. Για πρώτη φορά η έρευνά της περιλαμβάνει τις εμπειρίες των διεμφυλικών και των εφήβων μεταξύ 15 και 17 ετών.
Ο διευθυντής της FRA Μάικλ Ο' Φλάερτι προειδοποιεί ότι οι δυσκολίες των μελών της κοινότητας στην απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη «ενδέχεται να επιδεινωθούν λόγω του νέου κορωνοϊού».
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό αυτόν οργανισμό που εδρεύει στη Βιέννη, οι διακρίσεις αυξάνονται όταν γίνονται αρνητικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης από πολιτικούς ή δημόσιους φορείς.
«Πρόσφατα είδαμε επιθέσεις ενάντια στις πορείες του Gay Pride ή για την υιοθέτηση δηλώσεων για "ζώνες χωρίς την ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ"», επισημαίνει στη δήλωση που συνοδεύει την έκθεση η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι χωρίς όμως να κατονομάζει άμεσα την Πολωνία όπου σημειώθηκαν τέτοια περιστατικά.
Η Μάλτα και η Ιρλανδία είναι οι δύο χώρες στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως έχουν αντιληφθεί μία βελτίωση στην ανεκτικότητα της κοινωνίας απέναντί τους σε σχέση με το 2012, προκύπτει από την έκθεση.
Ωστόσο, έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν πως αποφεύγουν να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους δημοσίως, ένας μέσος όρος που όμως δεν αποκαλύπτει σε όλες τους τις διαστάσεις τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους χωρών-- με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο οκτώ στους δέκα στην Πολωνία, σε σύγκριση με το τέσσερις στους δέκα στο Λουξεμβούργο.
Το θετικό σημείο είναι πως στις ηλικίες μεταξύ των 15-17 ετών, σχεδόν ο ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει πως είχε λάβει υποστήριξη μέσα στο σχολείο, είτε πρόκειται για συμμαθητές, είτε για το καθηγητικό προσωπικό που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.
Ειδικότερα, η FRA καλεί τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής για τη βία και την παρενόχληση, αλλά παράλληλα και να εκπαιδεύσουν ανάλογα την αστυνομία ώστε να βελτιώσει την καταγραφή των εγκλημάτων μίσους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να τσακωθώ για τις τουαλέτες» - Απάντηση στον πόλεμο που δέχεται
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Το θεοκρατικό καθεστώς δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.