Κοσμος

Κορωνοϊός: Καλύτερες οι γυναίκες πρωθυπουργοί από τους άνδρες;

Τζασίντα Άρντερν, Άνγκελα Μέρκελ, Τσάι Ινγκ Γουέν κι άλλες πετυχημένες «πρώτες κυρίες»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι οι γυναίκες αρχηγοί κρατών καλύτερες στη διαχείριση κρίσεων σαν τον κορωνοϊό από ό,τι οι άνδρες;

Γιατί οι γυναίκες αρχηγοί-κρατών φαίνεται να έχουν διαχειριστεί με μεγαλύτερη επιτυχία την κρίση της πανδημίας με τον κορωνοϊό; Το ερώτημα θέτουν δύο δημοσιογράφοι του βρετανικού Guardian, οι οποίοι παρουσιάζουν ως «success stories» την ηγετική ικανότητα γυναικών όπως η Τζασίντα Άρντερν της Νέας Ζηλανδίας , η Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας και η Τσάι Ινγκ Gουέν της Ταϊβάν. Ωστόσο, το δημοσίευμα αναγνωρίζει ότι αρκετές είναι οι χώρες με άνδρες ηγέτες – όπως η Τσεχία, η Ελλάδα και η Αυστραλία – που διαχειρίστηκαν εξίσου αποτελεσματικά και έγκαιρα την κρίση.

Ως πρώτο παράδειγμα πετυχημένης διαχείρισης της κρίσης από γυναίκα πρωθυπουργό, ο Guardian παρουσιάζει τη Σιλβέρια Γιάκομπς του μικρού κρατιδίου του Αγίου Μαρτίνου στην Καραϊβική. Στις 1 Απριλίου η πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους 41.500 κατοίκους της χώρας της για να τους προειδοποιήσει για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η Σλιβέρια Γιάκομπς γνωρίζει ότι το νησιωτικό της κράτος δέχεται κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο τουρίστες και ότι το εθνικό της σύστημα υγείας διαθέτει μόλις δύο μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Γιάκομπς δεν επέβαλε αμέσως περιοριστικά μέτρα, αλλά ζήτησε από τους πολίτες της να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. «Τα πράγματα είναι απλά. Σταματήστε. Μη μετακινείστε», είπε η πρωθυπουργός και πρόσθεσε; «Εάν δεν έχετε ψωμί στο σπίτι, φάτε κράκερ, φάτε δημητριακά. Φάτε… σαρδέλες». Η 51χρονη πρωθυπουργός μπορεί να μη διαθέτει το παγκόσμιο προφίλ της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά το μήνυμά της ήταν ευθύ και από ό,τι απεδείχθη στην πορεία αποτελεσματικό.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η 39χρονη Τζασίντα Άρντερν, παρουσιάζεται ως μία από τις πιο πετυχημένες ηγέτιδες στον κόσμο στο θέμα της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Έβαλε αμέσως τους Νεοζηλανδούς μέσα. «Μείνετε σπίτι, σώστε ζωές», δήλωσε στο πρώτο της διάγγελμα η Άρντερν, το οποίο μάλιστα το εκφώνησε από τον καναπέ του σπιτιού της.

Στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είδε τη δημοτικότητά της να αυξάνεται εν μέσω της πανδημίας. Οι συμπατριώτες της αναγνώρισαν ότι η Μέρκελ σε στιγμές κρίσης γίνεται «ανέλπιστα ανθρώπινη, προσωπική και πραγματίστρια». Η Γερμανίδα ηγέτιδα δεν φοβήθηκε να προειδοποιήσει τους Γερμανούς πως αν δεν συμμορφωθούν με τα κυβερνητικά μέτρα τότε θα δουν το 70% του πληθυσμού να κινδυνεύει να διαγνωστεί θετικό στον νέο ιό. Χαρακτήρισε την κρίση με τον κορωνοϊό τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα είπε ότι κάθε θάνατος από κορωνοϊό είναι σαν να πεθαίνει «ο πατέρας μας, ο παππούς μας, η δική μας μητέρα ή γιαγιά».

Άμεση ήταν η αντίδραση και της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν, η οποία ενεργοποίησε το κεντρικό επιδημιολογικό κέντρο της χώρας από τις αρχές του Ιανουαρίου, επέβαλε αμέσως καραντίνα και έκλεισε τα σύνορα της χώρας της.

Στην Ισλανδία η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ είναι η μοναδική πρωθυπουργός στον κόσμο που προχώρησε στη δωρεάν διανομή διαγνωστικών τεστ για όλους τους πολίτες. Η Ισλανδία μετρά μόλις 10 θανάτους και 1.800 κρούσματα. Τέλος η πιο νέα σε ηλικία επικεφαλής κυβέρνησης, η Φινλανδή Σάνα Μαρίν επέβαλε άμεσα περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση των μετακινήσεων εντός κι εκτός του Ελσίνκι με αποτέλεσμα η χώρα της να μετρά 140 θανάτους και 4.000 κρούσματα. Η γειτονική της Σουηδία έχει δέκα φορές περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό και άνδρα στον πρωθυπουργικό θώκο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ