Κοσμος

ΙΑEA για φωτιές στο Τσερνόμπιλ: Κανένα πρόβλημα με τη ραδιενέργεια

«Δεν παρατηρήθηκε επικίνδυνη αύξηση των ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά τις πυρκαγιές κοντά στο εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, ξεκαθάρισε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η ακτινοβολία από τις πυρκαγιές κοντά στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία δεν αποτελεί «κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, βάσει των στοιχείων που προσκόμισε η Ουκρανία.

Η κύρια φωτιά ανάμεσα σε πολλές πυρκαγιές κοντά στο Τσερνόμπιλ κατασβέστηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχε προχωρήσει βαθιά εντός της ζώνης αποκλεισμού 30 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο, τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο το 1986. Μικρότερες πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής 24 Απριλίου 2020 οι ουκρανικές αρχές.

Εικόνες από το σημείο έδειχναν σύννεφα καπνού πάνω από το καμένο τοπίο. Ακτιβιστές του περιβάλλοντος δήλωσαν ότι η καύση μολυσμένων δέντρων και άλλης βλάστησης θα μπορούσε να διασκορπίσει ραδιενεργά σωματίδια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία.

«Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ζώνη Αποκλεισμού κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία δεν οδήγησαν σε επικίνδυνη αύξηση των ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η ΙΑΕΑ, με έδρα τη Βιέννη, που δρα ως το παρατηρητήριο του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια και έχει στόχο να ενθαρρύνει την ειρηνική χρήση της, δήλωσε ότι στηρίζει την εκτίμησή της στα δεδομένα που παρείχε η Ουκρανία.

Η ΙΑΕΑ δήλωσε ότι διαπίστωσε πως «η αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας που μετρήθηκε στη χώρα ήταν πολύ χαμηλή και δεν έθετε κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Υπήρξαν «μερικές μικρές αυξήσεις στην ακτινοβολία» ανέφερε η ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι η Κρατική Πυρηνική Ρυθμιστική Επιθεώρηση της Ουκρανίας διαπίστωσε πως «η συγκέντρωση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα παρέμεινε κάτω από τους κανόνες ασφαλείας από την ακτινοβολία της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ