Κοσμος

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις για την άρση της καραντίνας σε πολλές πολιτείες

Μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως τα μέτρα θα χαλαρώσουν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έντονες διαμαρτυρίες για την άρση της καραντίνας εκδηλώθηκαν σε πολλές από τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πλήθος διαδηλώσεων σημειώθηκαν χθες, Μεγάλο Σάββατο, σε πολλές από τις πολιτείες των ΗΠΑ με τους πολίτες να απαιτούν την άρση της καραντίνας.

Από το Νιού Χάμσαϊρ ως την Καλιφόρνια, περνώντας από το Τέξας και το Οχάιο, διαδηλωτές με τον κεντρικό πυρήνα να αποτελείται από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, ενθαρρυμένοι από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος εκτίμησε ότι κάποιοι κυβερνήτες πολιτειών «το παράκαναν» στους περιορισμούς.

Περίπου 400 διαδήλωσαν, με τα πόδια ή από το αυτοκίνητό τους, μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στη μικρή πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ, με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία έχει γλιτώσει σχετικά από τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 με 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 νεκρούς. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Κρις Σουνούνου έχει επιβάλει καραντίνα τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου.

«Οι αριθμοί λένε ψέματα», «Ανοίξτε ξανά το Νιού Χάμσαϊρ», έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και ένοπλοι άνδρες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους και διαδηλωτές που φορούσαν καπελάκια με συνθήματα υπέρ του Τραμπ.

«Οι άνθρωποι είναι απολύτως έτοιμοι να κάνουν αυτό που πρέπει, όμως οι αριθμοί δεν δικαιολογούν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Νιού Χάμσαϊρ», δήλωσε ο Σκιπ Μέρφι, 63 ετών, ο οποίος θα ξαναψηφίσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην Ανάπολις, πρωτεύουσα του Μέριλαντ, οι διαδηλωτές παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους, με περίπου 200 να πραγματοποιούν πορεία μπροστά από το κοινοβούλιο της πολιτείας. «Και η φτώχεια σκοτώνει», έγραφε ένα πανό. «Δεν θα υπακούσω σε παράνομα διατάγματα», ήταν το σύνθημα σε μία άλλη.

Στο Όστιν, πρωτεύουσα του Τέξας όπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε το άνοιγμα των πάρκων και την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων τη Δευτέρα, περίπου 250 άνθρωποι απάντησαν στην έκκληση να διαδηλώσουν που αναρτήθηκε στον ακροδεξιό ιστότοπο Infowars, ο οποίος είναι γνωστός για τις συνωμοσιολογικές του απόψεις. Στα συνθήματά τους κατήγγειλαν κυρίως «την οικονομική κατάρρευση» που προκλήθηκε από την αναστολή όλων των «μη απαραίτητων» οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο Άλεξ Τζόουνς, ιδρυτής του ιστότοπου, συμμετείχε στη διαδήλωση και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Κολόμπους του Οχάιο, στο Σάν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, αλλά και στην Ιντιάνα, τη Νεβάδα και το Ουισκόνσιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παντού οι διαδηλωτές κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και έμοιαζε να αγνοούν τις συστάσεις για την τήρηση αποστάσεων.

Αν και στις διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως συντηρητικοί υποστηρικτές του Τραμπ, κάποιοι από αυτούς υπογράμμισαν ότι τα κίνητρά τους είναι κυρίως οικονομικά.

Παρόλο που η συμμετοχή στις διαδηλώσεις είναι περιορισμένη, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον κορωνοϊό, με 730.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 38.000 θανάτους.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Λάνσινγκ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μίσιγκαν, με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ανθρώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος που δεν κρύβει ότι βιάζεται «να ανοίξει και πάλι την οικονομία» των ΗΠΑ, αν και επεσήμανε ότι θα αφήσει τους κυβερνήτες των πολιτειών να αποφασίσουν πότε θα άρουν τους περιορισμούς, ζήτησε την Παρασκευή να «απελευθερωθούν» τρεις πολιτείες που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και η Βιρτζίνια.

Όταν ρωτήθηκε χθες Σάββατο για τις διαδηλώσεις, ο Τραμπ εκτίμησε ότι «κάποιοι κυβερνήτες το παράκαναν». Επίσης συνεχάρη τους κυβερνήτες του Τέξας και του Βερμόντ, και οι δύο τους Ρεπουμπλικάνοι, που «επέτρεψαν την επαναλειτουργία από τη Δευτέρα κάποιων τομέων της οικονομίας, ζητώντας παράλληλα την τήρηση επαρκών μέτρων κοινωνικής απόστασης».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον κορονοϊό με το ένα τρίτο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να έχουν καταγραφεί εκεί και την καραντίνα να ισχύει ως τα μέση Μαΐου, εκτίμησε χθες ότι κάποιες λιγότερο πληγείσες πολιτείες μπορούν να αρχίσουν να άρουν τους περιορισμούς.

«Οι αριθμοί ορίζουν την στρατηγική», τόνισε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Η καραντίνα είναι «συναίσθημα δύσκολη και οικονομικά καταστροφική», υπογράμμισε ο ίδιος. Όμως «πώς μπορούμε να χειροτερέψουμε την κατάσταση, και να τη χειροτερέψουμε γρήγορα; Αν πολιτικοποιήσετε αυτό το συναίσθημα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», υπογράμμισε.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικάνων ανησυχούν για ενδεχόμενη πολύ γρήγορη άρση των περιορισμών.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ