Κοσμος

Ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν. Τα πάρτι συνεχίζονταν. Μετά ήρθε η οδύνη

Πώς μερικά όμορφα γεγονότα έγιναν αφορμές μόλυνσης από κορωνοϊό στις ΗΠΑ και παντού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από αριστερά προς τα δεξιά Τάυρον Κάρτερ, Τάυρον Ντηρινγκ, Κραιγκ Κούπερ και  Ντόναφέι Κόλινς. Λίγες μέρες μετά τη φωτογραφία, από τους τέσσερις : ένας ασθενής, ένας νεκρός.
Από αριστερά προς τα δεξιά Τάυρον Κάρτερ, Τάυρον Ντηρινγκ, Κραιγκ Κούπερ και Ντόναφέι Κόλινς. Λίγες μέρες μετά τη φωτογραφία, από τους τέσσερις : ένας ασθενής, ένας νεκρός.

Διαφορετικές δραματικές ιστορίες όπου η άγνοια και η απερισκεψία οδήγησε σε έξαρση του κορωνοϊού.

Η τζαζ ακουγόταν σε όλον το χώρο, μαζί με τα γέλια των συνδαιτυμόνων. Όλοι τους, φίλοι από χρόνια. Τα μπέργκερ ψήνονταν στη σχάρα. Τα ποτήρια αδειαζαν και γέμιζαν. Ήταν η πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου  και όλοι από τον στενό κύκλο ενεργών και συνταξιούχων αξιωματικών του γραφείου του σερίφη της πόλης γόρταζαν στην ετήσια συνάντησή τους, τα 20 χρόνια γνωριμίας τους.

Ο Ντόναφέι Κόλινς, ένας δημοφιλής άντρας 63 ετών, πάντα χαρούμενος και χορευταράς, διακεδαζε άναμεσα στους φίλους και συναδέλφους του. Ήταν ευτυχισμένος στη δουλειά του, έλεγε στους φίλους του. Η οικογένειά του ήταν υγιής. Η ζωή ήταν ωραία.

“What a party!” έγραψε στο Facebook την επόμενη μέρα.

What a Party!! Thank you éveryone for your support and I'm glad you had a great time. DJ Base, it turned out like we hoped it would!!

Posted by Donafay Collins on Sunday, March 1, 2020

Λιγότερο από τρεις βδομάδες αργότερα, τουλάχιστον εφτά από τους φίλους του πάρτι είχαν κολλήσει covid-19. Το ίδιο δεκάδες άλλοι από το γραφείο του σερίφη. Και ο Ντόναφέι Κόλινς, πατέρας τεσσαρων παιδιών, ήταν νεκρός.

Φωτογραφία από το πάρτι
Φωτογραφία από το πάρτι ©FacebookTyrone Carter

Σε ολόκληρη την Αμερική, οι συγκεντρώσεις όπως αυτή στο Ντιτρόιτ απαγορεύονται πλέον με επίσημη απόφαση. Αλλά τις πρώτες μέρες που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στην πανδημία, συναθροίσεις σε γάμους, γενέθλια, χοροί, συναντήσεις συλλόγων ακόμα και συναυλίες συνεχίστηκαν κανονικά. «Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε τώρα σε πολλά μέρη είναι οι συνέπειες από αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο επιδημιολόγος Harvard William Hanage, για την κατάσταση που επικρατούσε στην Αμερική το προηγούμενο διάστημα. 

Από αριστερά προς τα δεξιά Tyrone Carter, Tyrone Dearing, Craig Cooper και Donafay Collins
Από αριστερά προς τα δεξιά Tyrone Carter, Tyrone Dearing, Craig Cooper και Donafay Collins ©Facebook Tyrone Carter

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν μια μελέτη περίπτωσης όπου ένα άτομο με ήπια αναπνευστικά συμπτώματα που παραβρέθηκε μια κηδεία, μπορεί να διευκόλυνε την εξάπλωση του κορωναϊού στο Σικάγο. Σε άλλα μέρη, η εξάπλωση είναι πιο δύσκολο να καταγραφεί. Κανείς δεν μπορεί να πει σίγουρα πότε ή πώς ένας άνθρωπος μετέδωσε τον ιό. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα δοκιμών ούτε την ευρύτερη υποδομή υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν τη διαδρομή του ιού από άτομο σε άτομο. 

Άλλοι ειδικοί λένε ότι ο ασυνεπής τρόπος με τον οποίο οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και μετά τις απαγορεύσεις, έδωσαν στην ασθένεια ένα πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το έθνος. Από τις εορταστικές εκδηλώσεις μεταξύ των Εβραίων της Νέας Υόρκης, σε ένα quinceanera της μικρής πόλης Νεμπράσκα και σε ένα πάρτι για τους τοπικούς πολιτικούς στο Trump National Golf Club του Λος Άντζελες. Οι τρομακτικές τοπικές εκρήξεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μπορούν συχνά να είναι επακόλουθο μιας χαρμόσυνης συνεύρεσης.  

Στην πόλη Grand Island του Neb με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, μεταξύ αυτών που γιόρταζαν τα 15α γενέθλια ενός κοριτσιού, ήταν αρκετοί υπάλληλοι της JBS. Ένας τοπικός νοσηλευτής και ο ακτιβιστής Guillermo Peña ανέφεραν ότι πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτι της 14ης Μαρτίου φοβήθηκαν να μιλήσουν όταν συνειδητοποίησαν ότι κάποιος ήταν άρρωστος από κορωνοϊό, από φόβο μην χάσουν τη δουλειά τους αν έβγαιναν θετικοί στον ιό. «Πίσω από τις κλειστές πόρτες, αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται. Δεν έχουν φωνή», δήλωσε ο Peña.

Το τελευταίο πάρτι του Ντόναφέι Κόλινς πραγματοποιήθηκε στις 6 του Μάρτη. Δηλαδή, τέσσερις μέρες πριν ο κορωνοϊός εκδηλωθεί επίσημα στο  Michigan και πέντε πριν οι Ηνωμένες πολιτείες λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του. Όπως αναφέρει ο Τάυρον Κάρτερ, συνταξιούχος φίλος του Κόλινς  που κόλλησε και ο ίδιος τον ιό σε εκείνο το πάρτι, «για τον Κόλινς ήταν πολύ αργά. Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτό που έγινε παγώνω. Ο Κάρτερ όμως θέλει να παραδειγματίσει τους υπόλοιπους ανθρώπούς μέσα από τον θάνατο του φίλου του και να λάβουν σοβαρά υπόψιν τα όσα συμβαίνουν. Όπως έγραψε κι ο Κόλινς στον τοίχο του στο Facebook πριν καν αντιληφθει οτι είχε νοσήσει, «αυτή η αρώστεια δεν είναι αστείο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.