Κοσμος

Bloomberg: Παράδειγμα η Ελλάδα στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού

Ωστόσο, επισημαίνει ότι τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Bloomberg αναφέρεται και προσωπικά στον Ελληνα πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «φωνή της λογικής» σε διεθνές επίπεδο, για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη -και ενδεχομένως αναπάντεχη- εξαίρεση, σχετικά με την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται, θέσπισε ισχυρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και προσώρας, η αντίδραση αυτή έχει βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πλουσιότερα κράτη.

Το δημοσίευσμα επικαλείται τη σύγκριση της ταχύτητας αντίδρασης που επέδειξαν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε καταστήματα μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα. Αντίθετα, η Ρώμη και η Μαδρίτη προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες 18 και 30 ημέρες αντίστοιχα, μετά την καταγραφή του πρώτου νεκρού. Επιπλέον, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων επιβλήθηκε στην Ελλάδα μόλις μια εβδομάδα μετά, ταχύτερα και από τις δύο άλλες χώρες, τονίζεται χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι ταχείες αυτές ενέργειες μείωσαν την πίεση προς το προβληματικό σύστημα Υγείας της χώρας.

Ακόμη συγκρίνοντας τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στις τρεις χώρες, το πρακτορείο τονίζει μεν ότι οι χαμηλοί αριθμοί της Ελλάδα μπορεί να οφείλονται εν μέρει και στο ότι πραγματοποιεί λιγότερα τεστ ανά άτομο, ωστόσο, όπως προσθέτει, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις που δέχεται το ελληνικό Σύστημα Υγείας μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως έχει επιστρατεύσει επιπλέον 4.200 νέους γιατρούς και έχει αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των ΜΕΘ, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στο να περιοριστεί μια επιδείνωση της επιδημίας.

Το Bloomberg αναφέρεται και προσωπικά στον Ελληνα πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «φωνή της λογικής» σε διεθνές επίπεδο, παραπέμποντας στην κριτική του απέναντι στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολοσονάρο ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Ακόμη, προστίθεται στο δημοσίευμα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του - συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ - έχει αντιδράσει με νηφαλιότητα, σε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, όπως αναφέρεται, συγκριτικά με την Ισπανία.

Αλλά και οι Ελληνες πολίτες, υπογραμμίζει το πρακτορείο, έχουν επιδείξει σεβασμό στα μέτρα της καραντίνας, εν μέρει και ως αποτέλεσμα των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Η επιδημία έχει έρθει σε μια ιδιαίτερα σκληρή περίοδο για την Ελλάδα, τονίζει το Bloomberg, καθώς μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα επιτέλους έμπαιναν σε μια σειρά, με σημαντική προσέλκυση επενδύσεων που ανέδειξε το ελληνικό Χρηματιστήριο ως εκείνο με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως πέρυσι.

Παρόλα αυτά, με τα νέα δεδομένα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 1/5 της συνολικής παραγωγής θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχιστούν και το καλοκαίρι, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από το 80% του εργατικού δυναμικού της χώρας, αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.

Πάντως, το δημοσίευμα κλείνει με ένα σαφώς αισιόδοξο μήνυμα. Δεδομένου του πόσο γρήγορα η Ελλάδα αντέδρασε στον κορωνοϊό, υπογραμμίζεται, η χώρα μπορεί να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της ταχύτερα σε σχέση με άλλα κράτη. Σε αντίθεση με παρελθούσες πρακτικές, η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ύψους 750 δισ., που στοχεύει στη στήριξη της Ευρωζώνης εν μέσω της πανδημίας. Παράλληλα, χαλάρωσε και τους κανόνες, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τοποθετήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ασφάλεια όταν αναλαμβάνουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για σοφές κινήσεις, αναφέρει το Bloomberg, που θα προσδώσουν πρόσθετη σταθερότητα.

«Για χρόνια, η Ευρώπη έβλεπε την Ελλάδα ως ένα πρόβλημα δίχως λύση. Αλλά παρά τις εγγενείς αδυναμίες της, εν μέσω της πανδημίας, η Ελλάδα μπορεί πια να περπατά με το κεφάλι ψηλά», καταλήγει το δημοσίευμα.