Κοσμος

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η μισή ανθρωπότητα

Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 90 χώρες βιώνουν περιοριστικά μέτρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι μισοί άνθρωποι του πλανήτη έχουν μπει σε καθεστώς καραντίνας ή αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού

Σε καθεστώς περιορισμού έχει τεθεί η μισή ανθρωπότητα, περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται μέτρα όπως συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας ή καραντίνα, που αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Ο ΟΗΕ εκτιμά τον πληθυσμό της Γης σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους και μετά την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και στην Ταϊλάνδη, από την Παρασκευή, και επισήμως μπήκε σε καραντίνα το 50% των κατοίκων του πλανήτη.

Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν περιοριστικά μέτρα, τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών, υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού.

Κανένα μέρος του κόσμου δεν αποτελεί εξαίρεση. Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική, Αμερική, Ωκεανία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης, στο φαρμακείο ή στον γιατρό.

Άλλα εδάφη (τουλάχιστον 10 με 600 εκατομμύρια κατοίκους) ζητούν από τον πληθυσμό τους να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα. Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση του Μεξικού, των μεγαλύτερων πολιτειών της Βραζιλίας, του Ιράν, της Γερμανίας, της Ουγκάντας και του Καναδά.

Τουλάχιστον 26 άλλα κράτη ή εδάφη (με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους) έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική (Αίγυπτος, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Μαυριτανία, Γκαμπόν) και στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Γουατεμάλα, Ισημερινός, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο).

Τέλος, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές. Αυτό εφαρμόζεται στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), στο Ριάντ, στη Μέκκα και τη Μεδίνα (Σαουδική Αραβία), στο Ελσίνκι (Φινλανδία) και στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), πόλεις με συνολικά πάνω από 30 εκατομμύρια κατοίκους.