- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κορωνοϊός: Στη Σουηδία λένε «όχι» στην καραντίνα και οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους - Αυτή είναι η εξήγηση.
Ο κορωνοϊός στη Σουηδία έχει επηρεάσει ελάχιστα τον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Με τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στη Σουηδία να έχουν ξεπεράσει τα 5.450 και ο αριθμός των νεκρών να φθάνει τους 282, οι αρχές της σκανδιναβικής χώρας έχουν επιλέξει τον δικό τους δρόμο στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο κορωνοϊός «σαρώνει» την Ευρώπη, με τα περισσότερα κράτη να υιοθετούν αυστηρά μέτρα περιορισμού των πολιτών. Κεντρικοί δρόμοι μεγάλων πόλεων «ερημώνουν», αυτοκινητόδρομοι αδειάζουν και ο κόσμος στις ελάχιστες μετακινήσεις του αποφεύγει τον συνωστισμό. Στη Σουηδία τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά στον δρόμο και οι μεγάλες πόλεις σφύζουν από ζωή.
Αυτή η αξιοσημείωτη «ηρεμία» των αρχών στη Σουηδία έχει την εξήγησή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί τρόπο ζωής εδώ και πολλά χρόνια για τους Σουηδούς, σε σημείο μάλιστα που αρκετοί (εκτός Σουηδίας) να κάνουν λόγο για «ψυχρότητα» και «απρόσωπες σχέσεις». Το εντυπωσιακό στοιχείο στην καθημερινότητα των Σουηδών είναι ότι φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους σε κάθε περίσταση: Από το σούπερ μάρκετ και τη στάση του λεωφορείου μέχρι το περπάτημα στον δρόμο και την αγορά προϊόντων σε εμπορικά καταστήματα.
Αραιοκατοικημένη (μόλις 10 εκατ. πληθυσμός), το μποτιλιάρισμα αποτελεί άγνωστη λέξη στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων. Επίσης, στην πλειονότητά τους τα σουηδικά νοικοκυριά έχουν μόλις ένα άτομο χωρίς παιδιά, καθώς οι περισσότεροι γονείς φροντίζουν να ωθήσουν τα παιδιά τους να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο και να σταθούν στα πόδια τους από πολύ νωρίς. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι μπαίνουν στους οίκους ευγηρίας, καθώς δεν μπορούν να προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία.
Όσον αφορά στην τηλεργασία, το Politico επισημαίνει ότι οι Σουηδοί δεν περίμεναν τον κορωνοϊό για να την εφαρμόσουν, την ώρα που το skype αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών επαφών ακόμη και σε επίπεδο συγγενών. Παρόμοιο δημοσίευμα για το «πείραμα» της Σουηδίας με τον Covid-19 ήταν και αυτό του βρετανικού Guardian, μέσω του οποίου γινόταν μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα: «Τι κάνει τους Σουηδούς να μη φοβούνται τον κορωνοϊό».