- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στοιχεία από τα Χρηματιστήρια μέχρι τις αερομεταφορές και την απασχόληση, που καταγράφουν το ιστορικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία λόγω του κορωνοϊού.
Αφότου ο κορωνοϊός «φρέναρε» απότομα την παγκόσμια οικονομία, τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία και οι αστρονομικοί αριθμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Ιδού ορισμένα από αυτά τα δεδομένα, από τα Χρηματιστήρια μέχρι τις αερομεταφορές και την απασχόληση, που καταγράφουν το ιστορικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.
Μηδέν
Ούτε ένα αεροσκάφος της Easyjet στους ουρανούς αφότου η βρετανική εταιρεία αποφάσισε να καθηλώσει όλο τον στόλο της. Κανένα εμπορικό αεροσκάφος δεν απογειώνεται από το Ορλί αφού το αεροδρόμιο, στα νότια του Παρισιού, διέκοψε τη λειτουργία του από το βράδυ της Τρίτης. Η γερμανική εταιρεία Lufthansa κρατά στο έδαφος τα 700 από τα 762 αεροπλάνα της.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και του κλεισίματος των συνόρων.
Οι αεροπορικές συνδέσεις δεν είναι οι μοναδικές που έχουν διακοπεί. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, σήμερα κυκλοφορούν καθημερινά μόνο 42 τρένα TGV, από 700 μέχρι πρόσφατα.
-5%
Σχεδόν μηδενική, για την ακρίβεια +0,1%, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα ότι θα είναι η ανάπτυξη στην Κίνα φέτος, αν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο. Τον Ιανουάριο, η εκτίμηση αυτή ήταν στο +5,9%.
Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις, που θα πρέπει πάντως να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, αφού το εύρος του σοκ ξεπερνά τα συνήθη μοντέλα προβλέψεων, είναι αμέτρητες. Στη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, η κυβέρνηση αναμένει ύφεση τουλάχιστον -5% στην οικονομική δραστηριότητα για φέτος.
Στις χώρες της G20, όλες μαζί, το ΑΕΠ τους θα μειωθεί κατά 0,5% φέτος, σύμφωνα με τον οίκο επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Moody’s. Στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά -2% και στην ευρωζώνη κατά -2,2%.
-30%
Στη Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο από το 1987, με απώλειες -27%. Στην Ευρώπη η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας και το 30% στα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια.
Η τιμή του πετρελαίου, από την άλλη, τόσο του Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας όσο και του αμερικανικού αργού (WTI) έπεσε στο ένα τρίτο από τις αρχές του έτους, με φόντο την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης αλλά και την αυξημένη προσφορά.
Πολλές βιομηχανίες και μεγάλες εταιρείες είδαν τις μετοχές τους να κατακρημνίζονται. Η μετοχή της γαλλικής Renault έχασε τη μισή αξία της από την αρχή του έτους, όπως επίσης και εκείνες της γερμανικής Daimler και της αμερικανικής Ford. Η αγορά αυτοκινήτου στη Γαλλία εκτιμάται ότι θα καταγράψει πτώση -20% φέτος.
5 τρισεκατομμύρια δολάρια
Όλες οι χώρες δεσμεύονται να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια ώστε το πρόσκαιρο οικονομικό σοκ να μην μετατραπεί σε οδυνηρή, πολυετή ύφεση. Η Ομάδα των 20 (G20) δεσμεύτηκε να δώσει περισσότερα από 5 τρισεκ. δολάρια. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους άνω των 2 τρισεκ. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η Γαλλία ανακοίνωσε 45 δισεκ., εκ των οποίων τα 8,5 για τους πρόσκαιρα ανέργους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας.
Καθώς πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους ή των δανείων τους, το ΔΝΤ διαβεβαίωσε ότι έχει τη δυνατότητα να δανείσει ποσό ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων για τα επόμενα χρόνια.
3 εκατομμύρια, 8 εκατομμύρια
Η πανδημία ενισχύει τους φόβους για παγκόσμια έκρηξη της ανεργίας και των ανισοτήτων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Περίπου 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία. Στην Ασία, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι την ίδια τύχη μπορεί να έχουν άλλα 11 εκατομμύρια άνθρωποι.
Και οι (λίγοι) κερδισμένοι
Στις αρχές Ιανουαρίου, η μετοχή της κυμαινόταν στα 68 δολάρια, χθες ξεπέρασε τα 150: η αμερικανική εταιρεία βιντεοκλήσεων Zoom συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της κρίσης, σε έναν πλανήτη κλεισμένο στο σπίτι και αναγκασμένο να επικοινωνεί και να εργάζεται μέσω του διαδικτύου.
Στους κερδισμένους και οι εταιρείες διανομής έτοιμων γευμάτων και άλλων ειδών στο σπίτι. Ο κολοσσός Amazon ανακοίνωσε την πρόσληψη 100.000 υπαλλήλων για τις αποθήκες του στις ΗΠΑ, την ώρα που εντείνονται οι επικρίσεις, από πολλές χώρες, για τις συνθήκες εργασίας και υγειονομικής ασφάλειας στον όμιλο του Τζεφ Μπέζος.