Κοσμος

Κορωνοϊός - Τυνησία: Οι ήρωες της εποχής

Εργάτες στην Τυνησία δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στον φονικό ιό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - εργοστάσιο - ιατρικές μάσκες
Κορωνοϊός - εργοστάσιο - ιατρικές μάσκες © EPA/SOHAIL SHAHZAD

Τη δική τους μάχη με τον κορωνοϊό δίνουν 110 γυναίκες και 40 άντρες, έγκλειστοι σε εργοστάσιο στην Τυνησία.

Οι 150 εργάτες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παράγουν στο εργοστάσιο «Consomed» στην Τυνησία 50.000 ιατρικές μάσκες την ημέρα και άλλα ιατρικά είδη προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ απομονώθηκαν στο εργοστάσιο με δική τους βούληση για ένα μήνα. Η πράξη τους αυτή διαπνέεται από πατριωτισμό καθώς η χώρα δίνει τη μάχη κατά του ιού, δήλωσε ο μάνατζερ του εργοστασίου, Hamza Alouini.

Η υπεύθυνη για τη γραμμή παραγωγής, Khawla Rebhi, ανέφερε στο στο BBC πως η οικογένειά της τής λείπει, αλλά η συντροφιά των συναδέλφων της την «αποζημιώνει». «Ο σύζυγός μου και η 16χρονη κόρη μου με στήριξαν και με ενθάρρυναν να το κάνω αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

rebhi.jpg

Το εργοστάσιο εξάγει συνήθως εξοπλισμό προστασίας, αλλά αυτή την στιγμή αποφάσισε να εστιάσει στην παραγωγή επαρκούς υλικού για να διασφαλιστεί η υγεία όσων μένουν σπίτι.

Στο εργοστάσιο, που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, νότια της πρωτεύουσας του αφρικανικού κράτους, την Τύνιδα, έχουν εγκατασταθεί οικειοθελώς μάγειρες, ένας γιατρός και ένας φαρμακοποιός, ενώ δημιουργήθηκαν ξεχωριστοί κοιτώνες για τις 110 γυναίκες και τους 40 άντρες, έχοντας επίσης εξασφαλιστεί απόθεμα τροφίμων για ολόκληρο τον μήνα.    «Έχουμε έναν ειδικό χώρο για κάθε είδους άσκηση και χορό για τις γυναίκες, ενώ οι άντρες έχουν δικό τους χώρο για παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ», εξήγησε η Khawla Rebhi. «Επίσης όλοι έχουμε ίντερνετ και κάνουμε βιντεοκλήσεις με τις οικογένειές μας, όταν δεν δουλεύουμε», πρόσθεσε. Όπως εξηγεί η Khawla Rebhi, το εργοστάσιο λειτουργεί από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 22.30 το βράδυ καθημερινά σε δύο οκτάωρες βάρδιες, με τους άντρες να αναλαμβάνουν κυρίως τη δεύτερη. 

Coronavirus: 150 Tunisians self-isolate in factory to make masks |

Διανύοντας την όγδοη ημέρα εγκλεισμού τους, ο Hamza Alouini λέει πως υπάρχει ακόμη «θετική ενέργεια» από όλους.   Όπως λέει, το προσωπικό ένιωσε την ανάγκη να απομονωθεί στο εργοστάσιο γιατί εάν ο ιός εξαπλωνόταν στο εργατικό δυναμικό, οι γιατροί της χώρας δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. «Αν δεν εργαστούμε, οι γιατροί μας δεν θα είναι προστατευμένοι απέναντι στον κορωνοϊό», εξήγησε ο ίδιος. «Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για όλη την χώρα μου- τα νοσοκομεία, τον στρατό, την αστυνομία, για όλους», πρόσθεσε.

Η Khawla Rebhi λέει πως η αίσθηση αποστολής για την οποία εργάζονται τούς δίνει ελπίδα, ωστόσο δεν αρνείται πως ανησυχούν για τις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού Covid-19.   «Κοιτάζω πώς άλλες κυβερνήσεις παλεύουν με τον ιό στην Ευρώπη και αλλού και δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι πώς θα διαχειριστεί κάτι τέτοιο μια χώρα όπως η Τυνησία», καταλήγει.

Η Τυνησία, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας την περασμένη Κυριακή, μετά 227 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και έξι θανάτους.  

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.