- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μπολσονάρου: «Έγκλημα» τα μέτρα των πόλεων κατά του κορωνοϊού
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας στο ίδιο ύφος με τον Ντόναλντ Τραμπ
Κορωνοϊός: «Έγκλημα» χαρακτήρισε ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου τα μέτρα στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας κατά της πανδημίας.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε στους κυβερνήτες πολιτειών και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων, επειδή επιβάλλουν μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς τους «εγκληματίες» και προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου «λεηλασιών» και «χάους», προσελκύοντας σφοδρά φραστικά πυρά σε αντίδραση, καθώς ο απολογισμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 έφθασε τους 57.
Ο Μπολσονάρου, ευθυγραμμιζόμενος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δίνει την προτεραιότητα στην προάσπιση της οικονομίας, απορρίπτοντας τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που εισηγούνται ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, οι οποίοι προειδοποιούν πως η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας τον επόμενο μήνα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκαν σε 2.433 χθες Τετάρτη, από 2.201 μία ημέρα νωρίτερα.
«Άλλοι ιοί έχουν σκοτώσει πολύ περισσότερους απ’ αυτόν και δεν έγινε τόση φασαρία», υποστήριξε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε δημοσιογράφους έξω από την επίσημη κατοικία του. «Αυτό που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι έγκλημα. Καταστρέφουν τη Βραζιλία» με αυτή την «πολιτική της καμένης γης», πέταξε.
«Αν δεν επιστρέψουμε στη δουλειά, η Βραζιλία μπορεί να αντιμετωπίσει εκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος Μπολσονάρου, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα ξεσπάσματα ταραχών σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ο Μπολσονάρου μιλά από το ξέσπασμα της πανδημίας περί «υστερίας» επιμένοντας ότι προέχει η προστασία της οικονομίας.
Καθώς ο πρόεδρος συνέχισε να υποτιμά την επιδημία, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στρατηγός ε.α. Αουγκούστου Ελένου, αψηφώντας τις συμβουλές των γιατρών να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, επέστρεψε στα καθήκοντά του έπειτα από επτά ημέρες, παρότι οι εξετάσεις έδειξαν πως έχει μολυνθεί. Ο Ελένου συμμετείχε σε συνεδριάσεις της κυβέρνησης ακόμα και την ημέρα που ανέμενε αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.
Ρίχνοντας όλο του το πολιτικό και θεσμικό βάρος στη μάχη εναντίον των μέτρων περιορισμού που επιβάλλουν πόλεις και πολιτείες της Βραζιλίας, ο πρόεδρος Μπολσονάρου ανοίγει πολλαπλά μέτωπα με τις αυτοδιοικήσεις, το Κογκρέσο, ακόμα και με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησής του.
Προχθές Τρίτη, σε διάγγελμά του που πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις πολιτών, ο 65χρονος Μπολσονάρου υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τον κορονοϊό, διαβεβαιώνοντας τους Βραζιλιάνους πως «το 90% από εμάς δεν θα έχει κανένα σύμπτωμα αν μολυνθεί» και το γεγονός πως υπήρξε «αθλητής» σημαίνει πως μπορεί να αντέξει μια «γρίπη με ήπια συμπτώματα».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντάβι Αλκουλούμπρε έκανε λόγο για «βαρύ» σφάλμα του προέδρου, προειδοποιώντας πως έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απευθύνοντας έκκληση να επιδειχθεί από την πολιτική ηγεσία «σοβαρή» και «υπεύθυνη» στάση, «δέσμευση στη ζωή και στην υγεία των πολιτών» της Βραζιλίας.
Οι δύο πολιτείες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της Βραζιλίας έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα, κλείνοντας καταστήματα και επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται ζωτικής σημασίας και απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, στην προσπάθεια να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ασφαλής δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε ραγδαία στις αρχές της εβδομάδας.
Ο υπουργός Οικονομίας Αντόλφου Σαξίντα από την πλευρά του διαμηνύει πως η κυβέρνηση του Μπολσονάρου δεν θα θυσιάσει τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους, δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Αν υπάρξουν μέτρα, θα ισχύσουν μόνο για φέτος, τόνισε ο Σαξίντα, για τον οποίο η δημοσιονομική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο με σπατάλες, κατ’ αυτόν, το 2020.
Ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα από την πλευρά του προειδοποιεί ότι η χώρα δυσκολεύεται να διαθέσει εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας της ακύρωσης των περισσότερων πτήσεων, που αναγκάζουν τις αρχές να βασίζονται στις οδικές μεταφορές. Ακόμη, δήλωσε ότι το υπουργείο θα επιτρέψει σε γιατρούς να χρησιμοποιούν ανθελονοσιακά σκευάσματα με δραστική ουσία τη χλωροκίνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η ουσία αυτή, που ο Τραμπ διατείνεται πως μπορεί να «αλλάξει τις ισορροπίες», δεν έχει ακόμη αποδειχθεί κλινικά ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Ένας από τους γιατρούς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές στη Βραζιλία τόνισε πως τα πρώτα αποτελέσματα μιας πειραματικής θεραπείας με το σκεύασμα υδροξυχλωροκίνη θα είναι διαθέσιμα σε περίπου δύο εβδομάδες.
Οκτώ ενώσεις επαγγελματιών της υγείας στηλίτευσαν χθες την «αφόρητη και ανεύθυνη» στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, «εχθρός της υγείας των πολιτών», όπως κατήγγειλαν. Εν μέσω της κρίσης, πολλά μέλη του Κογκρέσου μιλούν πλέον ανοιχτά περί παραπομπής του προέδρου σε δίκη και πιθανής καθαίρεσής του, δύο χρόνια πριν από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.