Κοσμος

Το Λονδίνο του κορωνοϊού: Ανταπόκριση από τη βρετανική πρωτεύουσα

Τα 7 πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβούν

Μαρία Τσοσκούνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός στο Λονδίνο: Τα 7 πράγματα που άλλαξαν στη βρετανική πρωτεύουσα

1. Η αλλαγή της Βασιλικής Φρουράς αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας
Η ιστορική τελετή που παραδοσιακά γίνεται στις 11 το πρωί και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, αναβάλλεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ακύρωση αφορά και στις τρεις τοποθεσίες που πραγματοποιείται η αλλαγή φρουράς, το παλάτι του Μπάκιγχαμ, το παλάτι του Σαιντ Τζέιμς και το Κάστρο του Γουίνσδορ. Για όλους όσους αναρωτιούνται πότε θα δουν ξανά τους βασιλικούς φρουρούς με τα γούνινα καπέλα η ανακοίνωση αναφέρει λακωνικά: «Όταν κριθεί απαραίτητο».

2. Και το Harrod’s έβαλε λουκέτο
Από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαρτίου, το Harrod’s έκλεισε τις πόρτες του στο κοινό. Το διάσημο πολυκατάστημα, που ξεκίνησε σαν μπακάλικο πριν 170 χρόνια, προτίθεται να συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτή την αίθουσα φαγητού καθώς και το φαρμακείο που λειτουργεί στο κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή του Κένσινγκτον. Η σχετική ανακοίνωση περιγράφει την κατάσταση στα χρόνια της πανδημίας: «Συνεχίσαμε να εμπορευόμαστε και να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κλείσαμε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της δεκαετίας του 1980. Το κατάστημα Harrod’s είναι σύμβολο ανθεκτικότητας σε έναν μεταβαλλόμενο και συχνά αβέβαιο κόσμο και έτσι θα πορευθούμε μέχρι την επόμενη μέρα».

3. Υπολειτουργούν Μετρό και κόκκινα λεωφορεία
Το Μετρό του Λονδίνου (γνωστό ως Underground, Subway ή Tube) κι ένα από τα παλιότερα του κόσμου αφού άρχισε να λειτουργεί από το 1863, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση του δημάρχου της πόλης, Σαδίκ Χαν, βάζει λουκέτο σε 40 υπόγειους σταθμούς ενώ σταματούν και όλα τα βραδινά δρομολόγια. Το Λονδίνο κατεβάζει ταχύτητες και ο ζωτικός Σωλήνας της πόλης (The Tube) μπαίνει κι αυτός σε μερική, προς το παρόν, καραντίνα.

©EPA/ANDY RAIN

4. Τέρμα οι εναέριες βόλτες με το τελεφερίκ πάνω από τον Τάμεση
Η Υπηρεσία Μεταφορών Λονδίνου ανακοίνωσε κι άλλα δυσάρεστα νέα. Εκτός από τον περιορισμό των δρομολογίων και το κλείσιμο πολλών σταθμών του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου αναβάλλεται η λειτουργία του τελεφερίκ του Λονδίνου. Η Emirates Air Line, η εταιρεία που το διαχειρίζεται, αποφάσισε τον τερματισμό της λειτουργίας του από το Σάββατο 21 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

5. Όσοι πρόλαβαν ήπιαν την τελευταία μπίρα στην παμπ της γειτονιάς τους
Όλοι το έβλεπαν να έρχεται αλλά δεν ήθελαν να το πιστέψουν: από το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαρτίου όλες οι παμπ αλλά και τα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες του Λονδίνου υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους στο κοινό. Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον και μαζί με το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, των θεάτρων και των γυμναστηρίων, η βρετανική πρωτεύουσα κατεβάζει διακόπτες με την ελπίδα ότι όλα αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν το νεοφυές δόγμα της «κοινωνικής αποστασιοποίησης».

6. Το περιοδικό Time Out μετονομάζεται σε Time In
Το περιοδικό Time Out, ο πιο δημοφιλής οδηγός της πόλης που κυκλοφορεί από το 1968 με περισσότερους από 300.000 αναγνώστες εβδομαδιαίως, αποφάσισε να αλλάξει όνομα. Time In, λοιπόν, και Μένουμε Μέσα!

Το περιοδικό Time Out μετονομάζεται σε Time In

Στο τελευταίο τεύχος ο εκδότης του περιοδικού έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις:

«Αγαπητό Λονδίνο,
Όπως είναι γνωστό, συνήθως το μόνο που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να γράφουμε για το πώς θα περάσουμε καλύτερα έξω, σε μπαρ, παμπ, εστιατόρια και θεάματα. Όμως με βάση τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας μένουμε σπίτι. Έτσι, για την ώρα δεν είμαστε Έξω. Είμαστε Μέσα.
Όμως ας μην ξεχνάμε ότι το Λονδίνο έχει αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτό που ζούμε σήμερα. Η ιστορία της πόλης μας είναι ένας μακρύς κατάλογος δυσκολιών και συμφορών. Λοιμοί και καταποντισμοί. Πυρκαγιές, ταραχές και πόλεμοι. Όμως κάθε φορά βγαίναμε νικητές. Γιατί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Λονδίνου είναι ο κόσμος του, ένα ζωντανό μωσαϊκό πολιτισμών και επιρροών. Εφόσον εξακολουθούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον με δύναμη, καθησυχασμό και χιούμορ τίποτα δεν μπορεί να νικήσει αυτή την πόλη. Να φροντίζετε ο ένας τον άλλον και να μένετε ασφαλείς».

7. Κλείνει ο Πύργος του Λονδίνου
«Με βαριά καρδιά σηκώνουμε τη Γέφυρα και κλείνουμε τον Πύργο του Λονδίνου». Με αυτά τα λόγια οι φύλακες του Πύργου, οι διάσημοι Beefeaters με τις φανταχτερές κόκκινες στολές και τα χαρακτηριστικά μαύρα καπέλα τους, δεν μπορούσαν να κρύψουν την συγκίνησή τους: το διάσημο μεσαιωνικό κάστρο, ο Πύργος του Λονδίνου που άντεξε εδώ και 1000 χρόνια μεγάλες καταστροφές και χαλασμούς, από την Μαύρη Πανούκλα μέχρι την Μεγάλη Πυρκαγιά, είναι δικαίως ένα σύμβολο δύναμης και κουράγιου για όλους.

Πάντως αν αναρωτιέστε τι θα απογίνουν τα εξίσου διάσημα κοράκια που ζουν στον Πύργο, οι φρουροί του κάστρου διαβεβαιώνουν ότι θα τα προσέχουν όπως έκαναν μέχρι τώρα. «Αγαπητοί επισκέπτες, φυσικά θα φροντίζουμε τα κοράκια κατά την απουσία σας. Θα είναι ασφαλή στο Κάστρο μέχρι να σας δούμε ξανά. Καλή αντάμωση».