Κοσμος

Κορωνοϊός στο Παρίσι: Η Σώτη Τριανταφύλλου μας έστειλε 18 εικόνες

Όλες οι πόλεις είναι ίδιες

Σώτη Τριανταφύλλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός-Ανταπόκριση από το Παρίσι: Η Σώτη Τριανταφύλλου περπατά στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και σχολιάζει με 18 εικόνες.

Όλες οι πόλεις είναι ίδιες, όταν είναι άδειες. 

© Σώτη Τριανταφύλλου

1. Τα κινεζικά εστιατόρια έχουν κλείσει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η κινεζική κοινότητα πήρε πολύ νωρίτερα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σήμερα.

2. Oδός Μπισά: δεν έχω ιδέα τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντάμα.

3. Ποτέ δεν βρίσκω ποδήλατο στο δημοτικό ποδηλατοπάρκινγκ. Αυτές τις μέρες που δεν έχω καμιά όρεξη, το πάρκινγκ είναι γεμάτο.

4. Τα περισσότερα διαμερίσματα στο Παρίσι είναι πολύ μικρά: σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί επιφάνεια περίπου 25 τετραγωνικών μέτρων. Ο περιορισμός στο σπίτι δυσκολεύει τις σχέσεις μεταξύ των συγκατοίκων. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Σίγουρα υπάρχει έξαρση της γκρίνιας.

5. Κανάλι Σαιν Μαρτέν: στην απέναντι όχθη περιπολούσαν αστυνομικοί. Άλλαξα όχθη όπως λέμε άλλαξα πεζοδρόμιο. Δεν τόλμησα να τους φωτογραφίσω. 

6. Το πάρκο Μπυτ Σωμόν έκλεισε. Κλείνει σε περίπτωση «ακραίων καιρικών φαινομένων: ισχυρών ανέμων, κατακλυσμιαίων βροχών, θυελλών».

7. Φίλη μου μού γράφει: «Ασχολούμαι με την κηπουρική. Κάθε μέρα, όλη μέρα, ασχολούμαι με την κηπουρική. Αλλάζω το χώμα, βάζω λίπασμα, ύστερα καθαρίζω και γυαλίζω το κάθε φυλλαράκι. Ορίστε το αποτέλεσμα.»

8. Οι υπηρεσίες του δήμου λειτουργούν κανονικά και παρ' όλ' αυτά υπάρχει ατμόσφαιρα εγκατάλειψης. Για τους αστέγους, η ζωή συνεχίζεται όπως πριν, με τη διαφορά ότι κανείς δεν τους πλησιάζει.

9. Στο ταχυδρομείο· ουρά με αποστάσεις ασφαλείας: τι μπορεί να είναι τόσο επείγον; Πήγα για να παραλάβω τεχνολογικό εξοπλισμό από την επιχείρηση επικοινωνιών η οποία με απειλεί με πρόστιμο αν δεν κάνω την παραλαβή. Τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν συντονίζονται μεταξύ τους· πολλοί υπάλληλοι βρίσκονται σε μακρινές χώρες: στο τηλέφωνο δεν καταλαβαίνουν τι εννοώ με τον όρο «περιορισμός κυκλοφορίας».

10. Είσοδος της στάσης του μετρό. Τα βαγόνια πηγαινοέρχονται μισοάδεια.

11. Εκκλησίες: Επιτρέπεται η ατομική προσευχή. Κρατείστε απόσταση ενός μέτρου από τον ιερέα.

12. Ψωμί ναι, κρουασάν ναι, γλυκά όχι και τόσο. Το πρωί στον φούρνο ρώτησα τη φουρνάρισσα «Πώς τα πάτε;» «Χάλια, πολύ χάλια», μου απάντησε με φωνή που ακουγόταν παραμορφωμένη μέσα από τη μάσκα. Τώρα παραμονεύω από το παράθυρο πότε θα μείνει μόνη για να πάω απέναντι να μιλήσουμε λιγάκι.

13. Τα φανάρια της τροχαίας αλλάζουν από κόκκινο σε πράσινο αλλά είναι περιττά.

14. Στα φαρμακεία υπάρχει έλλειψη αντισηπτικών και μασκών. (Οι μάσκες ίσως δεν είναι «απαραίτητες», αλλά είναι χρήσιμες). Οι φαρμακοποιοί παίζουν ρόλο πρακτικού γιατρού· εργάζονται υπερωριακά καθησυχάζοντας ανθρώπους που έχουν χαμηλό πυρετό ή πόνο στα κόκαλα. Τα φαρμακεία δεν έχουν δικαίωμα να πουλήσουν πάνω από δύο κουτιά παρακεταμόλη ανά άτομο.

15. Τα κατεβασμένα ρολά κάνουν το Παρίσι να μοιάζει με το Μπρονξ του 1980.

16. Eπτάμισι εκατομμύρια σκυλιά στη Γαλλία, 250.000 στο Παρίσι. Πάνω από 40.000 είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους· ο εσωτερικός χώρος δεν αρκεί. Τα κατοικίδια ζώα μοιάζουν σαν να μεγεθύνονται μέρα με τη μέρα.

17. Σ' αυτό το δρομάκι τα υπαίθρια καφενεία είναι συνήθως γεμάτα από τις έντεκα το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

18. Πάντοτε υπάρχουν σκουπίδια στις λαϊκές συνοικίες: συνωστισμός, έλλειψη μητροπολιτικής συμπεριφοράς, περισσότερη ανεκτικότητα στην αταξία και στη βρομιά.

Θα δούμε. Θα βοηθήσουμε όλοι· την πόλη κι ο ένας τον άλλον. Οι αρρώστιες ίσως καταργούν τις αρετές μας, ίσως καταργούν και τα ελαττώματά μας.