Κοσμος

ΠΟΥ: Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού

Πάνω από 5.000 νεκροί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα κορωνοϊού.

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

Όπως δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία. Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000. Πρόσθεσε μάλιστα πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος.

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν, δήλωσε παράλληλα ότι η κοινωνική απόσταση απλώς επιβραδύνει ελαφρά την εξάπλωση το ιού, ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει. Δεν αποτελεί πανάκεια, δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της αυτή την πανδημία.

Ο  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επίσης ανακοίνωσε την έναρξη ενός σχεδίου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του Covid-19. Όπως ανέφερε, το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους και οργανισμούς να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση σε μάσκες, γάντια, ιατρικές μπλούζες και προστατευτικά δίοπτρα για εργαζομένους στον τομέα υγείας καθώς και διαγνωστικά σετ και εξοπλισμούς για έρευνα και ανάπτυξη, όπως εμβόλια.

Ο Ράιαν τόνισε πως κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει για τα μέτρα προστασίας του ίδιου της του πληθυσμού, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής μπορεί εντός των εθνικών της συνόρων να περιορίσει τις μετακινήσεις εντός ζωνών. «Υπάρχει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό για πιθανά εμβόλια ενάντια στον νέο κορονοϊό, πρέπει τώρα να κινηθούμε για να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να κάνουμε επενδύσεις που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε εμβόλια στο μέλλον».

Από την πλευρά της η Μαρία βαν Κέρκχοβ, επικεφαλής τεχνικών ζητημάτων των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης υγείας του Οργανισμού, επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν μπορεί να προβέψει πότε θα κορυφωθεί η πανδημία του Covid-19, και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να είναι έτοιμη «για κάθε σενάριο». «Ένα πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο. Και η πορεία αυτής της πανδημίας σε κάθε χώρα εξαρτάται από τις ενέργειες της κάθε χώρας», τόνισε η βαν Κέρκχοβ.