Κοσμος

Σε ηθικό δίλημμα οι γιατροί στην Ιταλία - Ποιον να πρωτοσώσουν;

Υπεράριθμοι ασθενείς, αδύνατη η φροντίδα όλων - Ποια κριτήρια μπαίνουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σενάριο επιλογής ασθενών που θα λαμβάνουν θεραπεία για τον κορωνοϊό στην Ιταλία
Σενάριο επιλογής ασθενών που θα λαμβάνουν θεραπεία για τον κορωνοϊό στην Ιταλία ©ΕPA/NICOLA FOSSELLA

Οι οδηγίες που λαμβάνουν οι γιατροί στην Ιταλία και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά με τον κορωνοϊό; Ποιος να σωθεί πρώτος;

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία αυξάνονται, η εξάπλωση του ιού Covid-19 δείχνει ανεξέλεγκτη, ενώ οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της γειτονικής χώρας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κρίσης. Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν ήδη φτάσει τα 15.113, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής έγκριτης εφημερίδας «The Atlantic», το Κολέγιο Αναισθησιολόγων και Εντατικής Θεραπείας της Ιταλίας (SIAARTI) δίνει σαφείς οδηγίες προς όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα μία διαδικασία αξιολόγησης των περιστατικών. Η διαδικασία κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας του άνευ προηγουμένου όγκου ασθενών στα ιταλικά νοσοκομεία. Η βάση του όλου σκεπτικού, είναι ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Η έκθεση του SIAARTI αναφέρει ότι όσο απάνθρωπο κι αν ακούγεται αυτό το μέτρο, οι συνέπειες θα είναι δραματικές αν δεν εφαρμοστεί.

Το πρώτο και βασικό κριτήριο που προτείνει η έκθεση του SIAARTI είναι αυτό της ηλικίας. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη φροντίδα σε όσους είναι νεότεροι και εκ των πραγμάτων έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν από τον κορωνοϊό.

Εκτός από το κριτήριο της ηλικίας, συστήνεται στους γιατρούς να λαμβάνουν υπόψιν τη γενικότερη κλινική εικόνα του κάθε ασθενούς. Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη ομάδα, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Εξίσου δύσκολη είναι η περίπτωση των ατόμων με ιατρικό ιστορικό και υποκείμενα νοσήματα. Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αν καταφέρουν να επιβιώσουν, θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας καθώς θα χρειάζονται και θα λαμβάνουν θεραπεία κατά του κορωνοϊού για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα αφορά άτομα με μεγάλες πιθανότητες ανάρρωσης», υπογραμμίζεται στις οδηγίες που λαμβάνουν οι Ιταλοί γιατροί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.