- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πώς το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λέσβο εντείνει την ανησυχία για τον καταυλισμό στη Μόρια.
Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων και επισκεπτών στη Λέσβο μετά την επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού στο νησί. Όπως έγινε γνωστό, υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ του νησιού βρέθηκε θετικός στον επικίνδυνο ιό. Με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λέσβο, ο Guardian αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι υπάρχουν φόβοι διασποράς του επικίνδυνου ιού στον καταυλισμό στη Μόρια, όπου «πρόσφυγες ζουν σε δύσκολες συνθήκες με φριχτή υγιεινή και ελάχιστη ιατρική φροντίδα».
Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες από πολλές ΜΚΟ έχουν περιοριστεί την τελευταία εβδομάδα λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο νησί και των πρόσφατων επιθέσεων σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Βάζοντας στην εξίσωση τις νέες αφίξεις και τη συνεχιζόμενη μεγέθυνση του καταυλισμού στη Μόρια, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη -και για αρκετούς επικίνδυνη- μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λέσβο.
«Η κατάσταση για τους 20.000 ανθρώπους που ζούσαν στον καταυλισμό της Μόρια ήταν ήδη φριχτές. Με σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του καταυλισμού να είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών και πολλές οικογένειες να ζουν χωρίς σκηνές ή οποιαδήποτε μορφή καταφύγιου, ακόμα και ένα σύντομο κλείσιμο βασικών υπηρεσιών αφήνει πολλά ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Guardian. Και προστίθεται πως πολλές ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνήθως είναι υπεύθυνες για τη διανομή τροφίμων, δεν ήταν στη θέση τους τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. «Κάθε ΜΚΟ είχε αποσυρθεί, μη μπορώντας να είναι σίγουρη ότι ήταν ασφαλές να εργαστεί, αν και κάποιες λειτουργούν ξανά» τονίζεται στο δημοσίευμα.
Κρούσμα κορωνοϊού στη Λέσβο: Πρόβλημα η έλλειψη υγιεινής στη Μόρια
Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (σ.σ. ο οργανισμός ανέστειλε τις υπηρεσίες του στη Μόρια για δύο 24ωρα) έδωσε έμφαση στην έλλειψη υγιεινής και το πώς αυτή μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου την κατάσταση στον καταυλισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία.
«Είναι η ψώρα και οι ψείρες, πράγματα σαν αυτά, που οφείλονται στις κακές υγειονομικές συνθήκες» ανέφερε η Mie Terkelsen. Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που είμαι με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" στη Λέσβο και έχω επηρεαστεί πραγματικά αυτήν τη φορά από την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Έχω δει αγόρια, ηλικίας 13 ετών, να κοιμούνται έξω κάτω από ελιές με πνευμονία».
Καταυλισμός στη Μόρια: Πόσο πιθανή είναι η περίπτωση μιας επιδημίας
Στο δημοσίευμά του ο Guardian υπενθυμίζει τις δηλώσεις γιατρού, η οποία δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιδημίας σε έναν πληθυσμό, όπου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα. «Είμαι έμπειρη γιατρός, έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με έκανε να κλάψω» είχε πει η Hana Pospisilova.
Και προειδοποίησε: «Είδα πολλούς ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και παρόλο που είναι κρύο, που είναι χειμώνας, στέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω σε υγρές σκηνές σε έναν υπερπλήρη καταυλισμό. Ανησυχώ για το ξέσπασμα μίας επιδημίας. Δεν έχουν ζεστό νερό, πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για ένα φαγητό, δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες και έτσι πολλοί έχουν αιμορραγία στα ούλα. Αν διαβάσατε για την ισπανική γρίπη, ήταν έτσι ακριβώς που άρχισε να εξαπλώνεται, σε συνωστισμένες εγκαταστάσεις, όπου οι άνθρωποι είχαν μία ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή λοίμωξη και τους σκότωσε».
Το δημοσίευμα του Guardian καταλήγει: «Οι εντάσεις στο νησί παραμένουν και η ανθρωπιστική κοινότητα εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, τώρα με την πρόσθετη ανησυχία ότι οι φόβοι για το Covid-19 θα προσθέσουν δυσπιστία και οργή προς την κοινότητα των προσφύγων και των ΜΚΟ. Ακόμα και χωρίς την πρόσθετη απειλή του Covid-19, για τους χιλιάδες στη Μόρια το μέλλον είναι πιο αβέβαιο και ανασφαλές από ποτέ».
Σημειώνεται ότι μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Λέσβο, οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.