Κορωνοϊός: Τι μέτρα παίρνουν οι άλλες Εκκλησίες παγκοσμίως
Δραστικές αποφάσεις από το Βατικανό μέχρι το Ιράν
Ο κορωνοϊός έχει «χτυπήσει» τις πόρτες όλων και οι περισσότερες Εκκλησίες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία που βρίσκεται σε έξαρση.
Την ώρα που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησε από τους πιστούς να συνεχίζουν να προσέρχονται στις λειτουργίες ενώ αρνήθηκε και κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της Θείας Μετάληψης, όλες οι θρησκείες ανά τον κόσμο παίρνουν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του ιού.
«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο» τονίζει η Ιερά σύνοδος χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι παγκοσμίως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα άνερχονται σε 116.152, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 4.000 (σ.σ. 4.088). Τα περισσότερα θύματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην κινεζικής επαρχία Χουμπέι (3.024) Κίνα και ακολουθεί η Ιταλία με 463.
Η μετριοπαθής στάση του αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής για τον κορωνοϊό
Παρά την απόλυτη τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, κράτησε μία σαφώς πιο μετριοπαθή, υπεύθυνη και ορθολογική στάση, όσον αφορά στον κορωνοϊό και την μετάδοσή του εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αλλά και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.
Συγκεκριμένα, με σειρά μηνυμάτων του μέσω Twitter ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής τηρεί μια στάση ευθύνης απέναντι στο ποίμνιό του. «O Θεός είναι παντού, οπότε ακόμη και αν αισθάνεστε περιορισμένοι λόγω του Covid-19 και αποφεύγετε να επισκέπτεστε την Εκκλησία για κάποιο διάστημα, μέχρι να περάσει η κρίση, μπορείτε να λατρεύετε τον Θεό στο πνεύμα και την αλήθεια παντού» γράφει σε μια ανάρτηση.
Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή του προς τον κλήρο και τους πιστούς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στις εκκλησίες, ο Ελπιδοφόρος επισημαίνει: «Σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να επαγρυπνούμε ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου. Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στην κατεστραμμένη φύση του έκπτωτου κόσμου. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας».
Τι κάνει το Πατριαρχείο της Μόσχας για τον κορωνοϊό
Από τη μεριά του το Πατριαρχείο της Μόσχας καλεί τον κόσμο να μην φιλά τις εικόνες ενώ αναφορικά με τη θεία κοινωνία συμβουλεύει τους πιστούς να φέρνουν στην εκκλησία κουταλάκι από το σπίτι τους.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, μιλώντας στην εκπομπή «Εκκλησία και Ειρήνη» του τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία-24» υπογράμμισε ότι οι ρωσικές ενορίες σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας έχουν ήδη λάβει οδηγίες από τις τοπικές αρχές, και έχουν κλείσει, ενώ οι ακολουθίες δεν τελούνται.
Για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, ο Ρώσος Ιεράρχης τόνισε ότι «αν πρόκειται για ορισμένες απαγορεύσεις ή συστάσεις που θα υποχρεωθούμε να ακολουθήσουμε, τότε δεν αποκλείω τη δυνατότητα, για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν κουτάλια μίας χρήσης για της Θεία Κοινωνία».
Κορωνοϊός: Τα επτά μέτρα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
Εγκύκλιο με αυστηρά μέτρα και συστάσεις, που στοχεύουν στην ανακοπή της διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασθένεια αυτή μεταδίδεται κυρίως από το στόμα και με τα χέρια, αποφασίζουμε:
1. Η Θεία Κοινωνία να δίνεται στο χέρι, και μόνο με τον καθαγιασμένο Άρτο. Πριν τη Θεία Κοινωνία πρέπει ο Λειτουργός να εξηγεί στον κόσμο γιατί αυτή η πρόσκαιρη πρακτική, (η οποία εφαρμόζεται μόνιμα και από πολύ καιρό σε άλλες χώρες) και πως δεν είναι έλλειψη σεβασμού, εξ άλλου για πολλούς αιώνες, η Θεία Κοινωνία δινόταν στο χέρι των πιστών.
2. Να μην υπάρχει αγιασμός στην είσοδο του Ναού.
3. Κατά το Πάτερ ημών να μην ενώνονται τα χέρια του ενός με τον άλλο, όπως γίνεται σε κάποιες ειδικές ιεροτελεστίες.
4. Να μην ανταλλάσσεται χειραψία κατά "τον ασπασμό της ειρήνης". Ο Λειτουργός να εύχεται σε όλους το: "Η ειρήνη του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί σας", χωρίς ο ίδιος ή ο διάκονος να προσθέτει το: Ας ανταλλάξουμε μεταξύ μας ασπασμό ειρήνης".
5. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται άλλος τρόπος τιμής προς τις εικόνες και όχι ο ασπασμός τους.
6. Οι θρησκευτικές συνάξεις στους Ναούς θα ανασταλούν μόνο, "ο μη γένοιτο", η Πολιτεία αποφασίσει κάτι τέτοιο και για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο.
7. Οι ιερείς να προτρέπουν τους πιστούς στην αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της προσευχής, ζητώντας από τον Θεό βοήθεια και προστασία» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.
Κλειστή η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ λόγω κορωνοϊού
Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ κλείνει για «προληπτικούς λόγους», έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων του νέου ιού Covid-19, ανακοίνωσε εκκλησιαστικός αξιωματούχος.
«Σεβόμαστε την απόφαση των αρχών διότι η ασφάλεια έχει προτεραιότητα» δήλωσε ο αξιωματούχος, αφού ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας κάλεσε τις εκκλησίες και τα τεμένη, μεταξύ άλλων, να κλείσουν για τον φόβο διάδοσης του νέου ιού κορωνοϊού.
Κορωνοϊός: Η κατάσταση στο Βατικανό - Το μήνυμα του Πάπα
Λέγοντας ότι αισθάνεται «εγκλωβισμένος» ο Πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του μέσω του Ιντερνετ μέσα από το Βατικανό, αντί να μιλήσει από το ανοιχτό παράθυρο ενώπιον τεράστιου πλήθους, όπως συνηθίζεται.
Ωστόσο, εμφανίστηκε για λίγο μόνο στο παράθυρο και κούνησε το χέρι του στους εκατοντάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην τεράστια πλατεία του Αγίου Πέτρου, που συνήθως συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες. Οι περισσότεροι πιστοί βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους παρακολουθώντας το κήρυγμα του Πάπα από τέσσερις γιγαντοθόνες.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος δεν έδωσε την ευχή του και εκφώνησε το κήρυγμά του πίσω από παράθυρο από το 2013 που εξελέγη, πέραν των περιπτώσεων εκείνων όπου ταξίδευε εκτός Ρώμης.
Ιταλία: Ο κορωνοϊός βάζει τέλος σε κηδείες, γάμους και χειροφιλήματα
Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου. Στο διάστημα αυτό δεν θα τελούνται γάμοι ούτε κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους.
Ακόμα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, σταματάνε μέχρι νεωτέρας κάθε είδους χειροφιλήματα σε ιερείς προς αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.
«Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας» τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.
Κορωνοϊός: Τέλος το προσκύνημα των πιστών στη Μεδίνα
Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα για τους πολίτες της και τους υπόλοιπους κατοίκους του βασιλείου λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η απόφαση θα επανεξετάζεται τακτικά και θα αντιστραφεί όταν η κατάσταση αλλάξει, σύμφωνα με το SPA, που επικαλείται επίσημη πηγή του σαουδαραβικού υπουργείο Εσωτερικών.
Μάλιστα, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας μετά το «μπλόκο» στην είσοδο αλλοδαπών προσκυνητών που θέλουν να πάνε στη Μέκκα ή στη Μεδίνα, απαγόρεψαν και σε κατοίκους του βασιλείου να πηγαίνουν για προσκύνημα στο Μασγίντ αλ-Χαράμ, όπως είναι γνωστό στα αραβικά το Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας – και μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο-.
Κορωνοϊός: Ακυρώνεται η προσευχή της Παρασκευής στο Ιράν
Με ανακοίνωσή τους οι Ιρανοί θρησκευτικοί ηγέτες κάλεσαν το ποίμνιό τους να απέχει από την προσευχή της Παρασκευής λόγω της τεράστιας έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα. Μέχρι τώρα, στο Ιράν τα θύματα του κορωνοϊού ανέρχονται στα 92 ενώ τα κρούσματα έχουν αγγίξει τα 2.922. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας εκτός της Κίνας.
«Αν ο ιός εξαπλωθεί σε μία μουσουλμανική χώρα είναι αναγκαίο και απαραίτητο να ακυρωθούν όλες οι προσευχές της Παρασκευές. Μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιηθούν στο σπίτι του καθενός», σημείωσε χαρακτηριστικά Ιρανός αξιωματούχος και συνέχισε:
«Είναι σημαντικό να ακούμε τους ειδικούς: οι γιατροί είναι ειδικοί στην ιατρική, οι μηχανικοί στη μηχανική κ.λπ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστυνομία ερευνά αν οι σοροί κλάπηκαν ή δωρήθηκαν από τους συγγενείς
Οι 87 επιβάτες και τα 4 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια
Ποια είναι η 52χρονη που αναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας
Ένοπλη επίθεση δέχτηκε στη μέση του δρόμου ο 46χρονος Ερσίν Ακά
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση - Άδεια τα κέντρα κράτησης για πάνω από ένα μήνα
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο
«Η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται υπολείμματα τέτοιου πυραύλου», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος
Μέσω εταιρείας που συνδέεται με τους Χούθι
Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί ότι θα απαντήσει στην ισραηλινή επιθετικότητα
Η ποσότητα των κερμάτων θα φτάσει τους 3.600 τόνους ή 181 φορτηγά
Πώς η έρευνα για μια αγνοούμενη 24χρονη μετατράπηκε σε έρευνα για ανθρωποκτονία και αποκάλυψε δυο ακόμη δολοφονίες
«Η φωνή των Αφγανών γυναικών θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η νεαρή ακτιβίστρια
Ένα νέο ντοκιμαντέρ ενοχοποιεί τον διάσημο ράπερ
Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης, απαντάει ο Μπάιντεν
Πλημμύρισαν σπίτια - Διασώσεις πολιτών
Η πρώτη επίθεση στα νότια της χώρας από την 23η Σεπτεμβρίου
Λογοκρισία και διώξεις σε δασκάλους που κάνουν λόγο για «συστημικό ρατσισμό»
Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατό της - Οργή και πόνος από την οικογένειά της
Πώς επηρεάζει η εκλογή του την Ευρώπη, τις διεθνείς σχέσεις και τις ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.