Κοσμος

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα αυτοβούλως ο πρόεδρος της Πορτογαλίας

Αναστέλλει κάθε δημόσια δραστηριότητα στη χώρα και στο εξωτερικό για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κορωνοϊός ανάγκασε τον πρόεδρο της Πορτογαλίας να μπει μόνος του σε καραντίνα μετά την επαφή που είχε με μαθητές σε σχολείο με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ανακοίνωσε την απόφασή του να μπει αυτοβούλως σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο Πορτογάλος πρόεδρος αναστέλλει κάθε δημόσια δραστηριότητά του στη χώρα και στο εξωτερικό για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι είχε έρθει σε επαφή την περασμένη εβδομάδα με μαθητές ενός σχολείου της βόρειας Πορτογαλίας, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δεν ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση της ιστοσελίδας της πορτογαλικής προεδρίας: «Ούτε ο μαθητής που νοσηλεύεται, ούτε η τάξη του, μετείχαν σε αυτήν τη συνάντηση». Επίσης διευκρινίζεται ότι ο πρόεδρος της Πορτογαλίας θα συνεχίσει κανονικά τα καθήκοντά του από το προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τα πορτογαλικά ΜΜΕ ο ντε Σόουζα απομονώνεται προκειμένου να δώσει το σωστό παράδειγμα στους πολίτες και να τους παρακινήσει να τηρήσουν τα μέτρα πρόληψης που έχουν ανακοινωθεί. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό μόνο για τη βόρεια Πορτογαλία, όπως η προσωρινή αναστολή των επισκέψεων στα νοσοκομεία, σε οίκους ευγηρίας, σε φυλακές, το κλείσιμο ενός σχολείου και των εγκαταστάσεων δύο πανεπιστημίων.

Στην Πορτογαλία έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Η χώρα έχει φτάσει τα 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, έναντι των 13 το βράδυ της Παρασκευής.