Κοσμος

Πορτογαλία: Άνοιξε ο δρόμος για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας

Διαδηλώσεις από οργανώσεις που αντιτίθενται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
efthanasia.jpg
© pixabay.com

Οι προτάσεις που ενέκρινε το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία ανοίγουν τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σειρά νομοσχεδίων ανοίγοντας τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας.

Πέντε νομοσχέδια, ένα εκ των οποίων εκείνο που κατέθεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από τους αριστερούς και τους κεντρώους βουλευτές.

Το κείμενο που κατέθεσε το PS, το οποίο καθορίζει «τις ειδικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μη αξιόποινης ευθανασίας», εγκρίθηκε με 127 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 10 αποχές.

Παρόμοιες προτάσεις του Μπλοκ της Αριστεράς, του κόμματος PAN, των Πρασίνων και ενός φιλελεύθερου βουλευτή επίσης εγκρίθηκαν.

«Το να διώκεται ποινικά κάποιος που βοηθά έναν ασθενή, που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, είναι μια μορφή μισαλλοδοξίας» είπε η Σοσιαλίστρια βουλευτίνα Ιζαμπέλ Μορέιρα, στην αρχή της συνεδρίασης.

Λίγο πριν, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο, έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων που αντιτίθενται στην ευθανασία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο».

«Το ζήτημα της ευθανασίας ορίζει το είδος του πολιτισμού στον οποίο θα θέλαμε να ζήσουμε: εκείνου που φροντίζει ή εκείνου που προτείνει τον θάνατο», εκτιμά ο Αφόνσο Βιρτουόζο, ένας δικηγόρος 23 ετών.

Η Καθολική Εκκλησία, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, όπως και το εθνικό Συμβούλιο Ηθικής των Επιστημών της Ζωής, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που συνδέεται με το κοινοβούλιο, αντιτίθενται στην αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος αποδέχεται τη διακοπή της θεραπείας σε ορισμένες απεγνωσμένες καταστάσεις.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα πρέπει να συντηχθούν σε ένα μοναδικό κείμενο, που θα υποβληθεί κατόπιν προς μια τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Ο νόμος θα κατατεθεί στη συνέχεια προς επικύρωση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον συντηρητικό Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δεν έχει ανοικτά πάρει θέση στο θέμα, όμως, ως ένθερμος καθολικός, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.