Κοσμος

Θρηνούσαν οι Νεάντερταλ τους νεκρούς τους;

Σκελετός σε σπηλιά του Ιράκ αποκαλύπτει πολλά για τις ταφικές τελετές του... ξαδέλφου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έθαβαν οι Νεάντερταλ τους νεκρούς τους; Νέα ευρήματα σε σπηλιά στο Ιράκ ρίχνουν φως στις ταφικές τελετές των ξαδέλφων μας.

Ο σκελετός ενός Νεάντερταλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε σπηλιά στο Ιράκ, η οποία είναι διάσημη για τα απολιθώματα του μακρινού ξαδέλφου του είδους μας, παρέχει στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τις ταφικές τελετές. Σύμφωνα με τα νέα εντυπωσιακά στοιχεία οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς και ενδέχεται να εναπόθεταν λουλούδια κατά τη διάρκεια των τελετών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε καλή κατάσταση τον σκελετό των άνω άκρων ενός ενήλικα Νεάντερταλ, ο οποίος έζησε πριν από 70.000 χρόνια, στην σπηλιά Σανιντάρ στην ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ. Το άτομο, ονομάστηκε Shanidar Z, η ηλικία του ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών ενώ το φύλο του δεν έχει προσδιοριστεί. 

Πρόκειται για έναν τόπο υψίστης σημασίας για την αρχαιολογία τον 20ο αιώνα. Στην εν λόγω τοποθεσία ανακαλύφθηκαν σκελετοί δέκα Νεάντερταλ - επτά ενήλικες και τρία βρέφη - οι οποίοι είχαν ανακαλυφθεί πριν από 60 χρόνια και έδωσαν στους επιστήμονες πληροφορίες για τα φυσικά χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και τη διατροφή τους.  

Ανασκαφές στη σπηλιά Shanidar © EPA/GAILAN HAJI


Το γεγονός ότι βρέθηκαν συστάδες γύρης σε δείγματα εδάφους που λήφθηκαν κοντά σε έναν από τους σκελετούς φαίνεται να πείθουν τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανασκαφή ότι πράγματι οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους και πραγματοποιούσαν ταφικές τελετές με λουλούδια.

Η υπόθεση βοήθησε να αλλάξει η επικρατούσα άποψη της εποχής για τους Νεάντερταλ ότι ήταν μειωμένης ευφυΐας και ζωώδεις.   Οι επικριτές της άποψης για τις ταφικές τελετές υποστήριζαν πως η γύρη βρέθηκε στη σπηλιά μεταγενέστερα χάρη σε άλλους κατοίκους της ή από τρωκτικά ή από έντομα. «Στην αρχή είχα αμφιβολίες, πολλές μελέτες αμφισβητούν τα ευρήματα για τα ταφικά έθιμα, έχω αλλάξει άποψη και το σενάριο αυτό είναι πολύ πιο πιθανό. Είμαι ενθουσιασμένη και περιμένω να δω τα πλήρη αποτελέσματα από τις νέες αναλύσεις μας», δήλωσε η οστεολόγος και παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Έμα Πομερόι.