Κοσμος

«Ματωμένη» θάλασσα στο Καζακστάν - Τι λένε οι επιστήμονες (video)

Στην πόλη Ακτάου η θάλασσα άρχισε να ξεβράζει κόκκινο νερό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κηλίδες κόκκινου χρώματος εμφανίστηκαν στη θάλασσα στο Ακτάου του Καζακστάν δημιουργώντας ένα συναρπαστικό φαινόμενο.

 

«Κόκκινη» έγινε η θάλασσα στο Ακτάου του Καζακστάν, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Παρά την ανησυχητική εικόνα του νερού, οι ειδικοί ισχυρίζονται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Star, ότι δεν είναι μολυσμένο. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο λόγος της αλλαγής του χρώματος του νερού είναι ένας τύπος άλγης που παρά την εμφάνισή της δεν προκαλεί κανένα κίνδυνο για τα ψάρια ή τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτήν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν το σπάνιο φαινόμενο «οιωνό» λέγοντας στα social media ότι «η φύση κάτι μας λέει. Είναι κάποιο σημάδι».
 



Σύμφωνα με τους ειδικούς, που προσπάθησαν να εξηγήσουν επιστημονικά την ερυθρότητα της Κασπίας, δεν υπάρχει καμία απειλή για τη χλωρίδα και τον πληθυσμό, αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο Raushan Tulepova, Επικεφαλής του Τμήματος Εργαστηρίου και Αναλυτικού Ελέγχου του Τμήματος Οικολογίας της Περιφέρειας Μανγκιστάου.

Σύμφωνα και πάλι με τους επιστήμονες η θάλασσα κοκκινίζει επειδή ανθίζουν τα φύκια. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά μάλιστα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο αντίστοιχη εικόνα είχε καταγραφεί το 2017 και το 2018.

«Τον Ιανουάριο είχαμε ήδη εντοπίσει κόκκινα σημάδια στη θάλασσα, πρόκειται για κόκκινα φύκια. Αν περπατήσει κάποιος κατά μήκος της ακτής θα δει το φυτό αλλά το χειμώνα φαίνεται καλύτερα γιατί ανθίζει», πρόσθεσε ακόμη ο Tulepova.