Κοσμος

Πορτογαλία: Tέλος σε «Χρυσές Βίζες» και φορολογικό παράδεισο

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας, έχουν υιοθετήσει διάφορες εκδοχές της «χρυσής βίζας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lisbon.jpg
© pixabay.com

Tο 2012 η Πορτογαλία εισήγαγε το σύστημα της «χρυσής βίζας», δηλαδή την παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς ως αντάλλαγμα για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Τέλος στις «Χρυσές Βίζες» στις παραθαλάσσιες περιοχές και στο φορολογικό παράδεισο για ξένους συνταξιούχους βάζει η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα μετά τις ισχυρές πιέσεις της Αριστεράς και των ευρωπαϊκών αρχών.  

Το Μπλόκο της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ, οι Πράσινοι, με τις πιέσεις των ευρωπαϊκών αρχών, θα βάλλουν τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς που είχε μετατρέψει την Πορτογαλία σε έναν φορολογικό παράδεισο, ενώ οι ξένοι επενδυτές που αποσκοπούσαν σε «Χρυσές Βίζες» φιλοδοξώντας να εγκατασταθούν σε κάποιο παραλιακό θέρετρο της Λισσαβόνας, του Πόρτο ή στις Αζόρες θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα μόνο στην ενδοχώρα.  

 Η νομοθεσία της χώρας προέβλεπε την απαλλαγή για την καταβολή φόρων για μια 10ετία στους ξένους συνταξιούχους που μετακόμιζαν στην Πορτογαλία, για να εκμεταλλευτούν το χαμηλό κόστος ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητά της καθημερινότητάς τους. Το μέτρο που θα ψηφιστεί δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά τους ξένους συνταξιούχους που θα εγκατασταθούν στην χώρα μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.  

«Το να αποθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις αποτελεί έγκλημα κατά του έθνους», αναφώνησε ο Λουίς Λίμα, ο πρόεδρος των εταιρειών ακινήτων Real Estate, εκφράζοντας τη δυσφορία του τομέα που κάνει από το 2009 χρυσές δουλειές με την εισβολή σχεδόν 30.000 ξένων συνταξιούχων, κυρίως από τις χώρες της Βορείου Ευρώπης που αγοράζουν πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα στη Λισαβόνα, το Πόρτο και το θέρετρο του Αλγκάρβε.

Η Πορτογαλία εισήγαγε για πρώτη φορά το σύστημα της «χρυσής βίζας», δηλαδή την παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς ως αντάλλαγμα για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ, το 2012. Εχει κατορθώσει να προσελκύσει 4,3 δισ. ευρώ στην πορτογαλική αγορά ακινήτων από κεφάλαια ξένων επενδυτών. Ωστόσο, αυτή η «εισβολή» ξένου χρήματος, που είναι τόσο αναγκαία για τη χώρα της Ιβηρικής, έχει οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές των ακινήτων καθιστώντας τα απρόσιτα για τους Πορτογάλους.  Οπως χαρακτηριστικά τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι αυτόχθονες έχουν γίνει «παράπλευρη απώλεια» της πολιτικής της «χρυσής βίζας» και δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να αποκλιμακωθούν οι τιμές στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των ακινήτων στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 9,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, αλλά και τη μεγαλύτερη στην ευρύτερη Ε.Ε. μετά την Τσεχία και την Ουγγαρία.  

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας, έχουν υιοθετήσει διάφορες εκδοχές της «χρυσής βίζας». Συνήθως τα συστήματα αυτά επιβιώνουν μέχρις ότου αρχίσουν οι μαζικές αντιδράσεις για την εκτίναξη των τιμών των ακινήτων και τη διαφθορά που υπερκαλύπτουν τα οφέλη. Η πολιτική πίεση αναγκάζει τότε τις κυβερνήσεις να τα καταργήσουν. 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.