Κοσμος

Κοροναϊός: Αδειάζει η Ουχάν από κατοίκους εξωτερικού

Με πρωτοβουλία της Κίνας ο επαναπατρισμός τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επαναπατρίζονται οι κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό
Επαναπατρίζονται οι κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό / © EPA/GLENN HUNT

Νέος κοροναϊός στην Κίνα: Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.

Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Γαλλία στέλνει μεταγωγικό στην Ουχάν

Απογειώθηκε στις 07:07 [τοπική ώρα· 01:07 ώρα Ελλάδας] μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 γάλλους υπηκόους από την Ουχάν — τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός — για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Σε καραντίνα οι Βρετανοί της Ουχάν

Tο πρωί της Παρασκευής αναμένεται να φτάσει σε βρετανικό έδαφος η έκτακτη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν. Tο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton της περιοχής της Οξφόρδης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, επιβεβαίωσε ότι διασφαλίστηκε η αναχώρηση της πτήσης.

Οι επιβάτες αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στο Γουίραλ (κοντά στο Λίβερπουλ) όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους, προκειμένου να νοσηλευτούν εάν αναπτύξουν κάποιο από τα συμπτώματα του κοροναϊού.

Οι επιβάτες θα βρίσκονται, εξάλλου, υπό παρακολούθηση στη διάρκεια της πτήσης τους από στρατιωτικούς γιατρούς που θα βρίσκονται στο αεροπλάνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.