Κοσμος

Η Τιμοσένκο καλεί τους διαδηλωτές να παραμείνουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φύγει μέχρι να ολοκληρώστε τη δουλειά»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, απηύθυνε κάλεσμα προς τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και τους ζήτησε να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Η Τιμοσένκο, μιλώντας καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο φιλορώσος πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία του Κιέβου. Υπενθυμίζεται ότι η Τιμοσένκο είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά ετών και αφέθηκε ελεύθερη με απόφαση της ουκρανικής βουλής.

«Μέχρι να ολοκληρώστε αυτή τη δουλειά κανείς δεν έχει δικαίωμα να φύγει από την πλατεία», δήλωσε προς τους διαδηλωτές η πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε «είστε ήρωες της Ουκρανίας. Κανείς άλλος δε θα μπορούσε να κάνει αυτό που εσείς κατορθώσατε. Έχουμε εξαλείψει αυτόν τον καρκίνο, αυτόν τον κακοήθη όγκο», υπογράμμισε.

n

Η Γιούλια Τιμοσένκο εξέφρασε την πεποίθηση πως στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα», είπε.

n

Νωρίτερα, η ουκρανική Βουλή ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου. Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Ωστόσο, ο Γιανουκόβιτς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζοντας πως είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος.

n

Σε συνέντευξή του σε κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα, ενώ ανέφερε πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Οι Ουκρανοί διαδηλωτές μπορεί να επεφύλαξαν υποδοχή «ήρωα» στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, ωστόσο, η Γιούλια Τιμοσένκο δεν χαίρει ευρείας εκτίμησης από όλα τα ρεύματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο, Ντέιβιντ Στερν, τα ποσοστά δημοτικότητας της Τιμοσένο είχαν αρχίσει να πέφτουν πριν από τη φυλάκισή της το 2011 καθώς μερίδα των Ουκρανών την θεωρεί υπεύθυνη για το χάος που επικράτησε μετά την επονομαζόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» και κάποιοι θεωρούν την Τιμοσένκο «κομμάτι της διεφθαρμένης ουκρανικής πολιτικής ελίτ».

n

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των ταραχών στις 18 Φεβρουαρίου.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους συμμάχους τους και με τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξουν μια ισχυρή και δημοκρατική Ουκρανία. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.

n

Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας παράλληλα πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει «μια νέα κυβέρνηση» και να πιέσει προκειμένου να δοθεί στο Κίεβο οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τους σημαντικότερους εταίρους μας για το ζήτημα της εξαιρετικής προόδου στην Ουκρανία», ανέφερε.

Εν αντιθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ουκρανική αντιπολίτευση ότι καθοδηγείται από «ένοπλους εξτρεμιστές», οι ενέργειες των οποίων συνιστούν απειλή για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και τη συνταγματική τάξη.