Κοσμος

Δεν σταματά να κατασκευάζει όπλα η Κίνα - 2η στην παγκόσμια λίστα

Εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και πολλαπλασιάζει τις εξαγωγές - «Ζαλίζουν» τα οικονομικά μεγέθη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κινεζικός στρατός
Κινεζικός στρατός/ © EPA/Roman Pilipey

Δεύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή όπλων η Κίνα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της SIPRI.

Η Κίνα, που ακόμη πριν από 10 χρόνια ήταν εξαρτημένη από τις εισαγωγές όπλων, κατατάσσεται πλέον στη 2η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστριών όπλων στον πλανήτη. Αυτό καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου μελετών για τη διεθνή ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Στην τρίτη θέση η Ρωσία, ενώ στην πρώτη -με μικρή διαφορά- οι ΗΠΑ. Ωστόσο, το SIPRI επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι τα δεδομένα που έρχονται από την ασιατική χώρα είναι περιορισμένα.

«Η αδιαφάνεια γύρω από τα μεγέθη των πωλήσεων όπλων των κινεζικών εταιρειών συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη κατανόηση» της συγκεκριμένης βιομηχανίας, διευκρινίζεται στην έκθεση του SIPRI. «Ωστόσο, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια πίσω από τις ΗΠΑ και μπροστά από τη Ρωσία» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναν Τιαν, εκ των συντακτών της έρευνας.

Τρεις κινεζικές κατασκευάστριες όπλων φιγουράρουν στην κατάταξη των 10 μεγαλύτερων παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών όπλων τα οποία πωλούνται κάθε χρόνο -η αξία τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων (63 ως 72 δισεκατομμύρια ευρώ)- αποκτά ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας.

Πριν από 10 χρόνια, η Κίνα θεωρείτο ακόμα εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές όπλων, με προέλευση χώρες όπως η Ρωσία ή η Ουκρανία. «Πλέον δεν χρειάζεται να βασίζεται σε άλλες χώρες για όπλα» συνοψίζει ο Ναν Τιαν.

Πλέον, οι κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες όπλων είναι πιο εξειδικευμένες από τις ανταγωνίστριές τους στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η Aviation Industry Corp of China (AVIC), η μεγαλύτερη της χώρας, παράγει αποκλειστικά αεροσκάφη και ηλεκτρονικά ανταλλακτικά για αυτά, ενώ στην πλειονότητά τους οι μεγάλες κατασκευάστριες όπλων σε διεθνές επίπεδο έχουν πολύ πιο ευρεία γκάμα προϊόντων στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Οι ερευνητές του SIPRI τονίζουν ότι αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν αξιόπιστα δεδομένα για την κινεζική βιομηχανία στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς οι εταιρείες είναι όλες κρατικές. «Όλα είναι κλειδαμπαρωμένα με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας» εξηγεί ο Ναν Τιαν.

Για την έρευνά του, το SIPRI εξέτασε τέσσερις συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες, που κατατάσσονται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων στον κόσμο, και διαβεβαιώνει ότι με την αύξηση των διαθέσιμων δεδομένων για αυτές, «είναι τώρα εφικτό να γίνουν σχετικά αξιόπιστες εκτιμήσεις για το μέγεθος της κινεζικής βιομηχανίας όπλων». Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές όπλων, το ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι η κινεζική βιομηχανία «έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τα όπλα που παράγει στο εξωτερικό».

Πέμπτη παγκοσμίως σε εξαγωγές όπλων

Κατά τις εκτιμήσεις του SIPRI, η Κίνα κατέχει πλέον την 5η θέση παγκοσμίως ως προς τις εξαγωγές όπλων. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αφορούν την περίοδο από το 2015 ως το 2017.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τέσσερις εταιρείες είχαν αθροιστικά πωλήσεις 54,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, σύμφωνα με τα δεδομένα -στοιχείο που τις τοποθετεί ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες στον κόσμο και τρεις «ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες». Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις όπλων από αμερικανικές εταιρείες είχαν αθροιστικά το 2017 αξία 226,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτές από ρωσικές εταιρείες 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών όπλων συνεπάγεται μεγέθυνση του κινδύνου διάδοσής τους. Η ενίσχυση του ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια αγορά ανησυχεί ιδιαίτερα τους ερευνητές του ινστιτούτου της Στοκχόλμης διότι -όπως εξηγούν- το Πεκίνο δεν τηρεί παρά ελάχιστες από τις διεθνείς συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Η Κίνα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, κείμενο που είχε υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ το 2013, με σκοπό να εφαρμοστούν ηθικοί κανόνες όσον αφορά στις εξαγωγές συμβατικών όπλων σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν υπάρχει νομικά δεσμευτικό σύστημα που να καθιστά υπεύθυνες την Κίνα και τις εξαγωγικές εταιρείες της» υπογραμμίζει ο Ναν Τιαν.

Το ινστιτούτο της Στοκχόλμης υπολογίζει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων ανήλθαν σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών των ΗΠΑ και της Κίνας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.