- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη και δεν είχε θέση στη διάσκεψη του Βερολίνου υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Να ανεβάσει ξανά τους τόνους με την Ελλάδα επιχειρεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως... «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».
Για να συνεχίσει, στο ίδιο ύφος: «Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».
«Το δικό μας ενδιαφέρον είναι να εξασφαλιστεί η εκεχειρία στη Λιβύη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέγει κάποιον που δεν είναι νόμιμος έναντι της νόμιμης κυβέρνησης δείχνει επίσης ότι η θέση της είναι λάθος» είπε. Πρόσθεσε πως, «δεν είναι μία ώριμη συμπεριφορά αυτή. Ο γείτονάς μας η Ελλάδα πρέπει επίσης να πείσει τον Ε/κ τομέα, όπως χαρακτήρισε της Κυπριακή Δημοκρατία, να δείξει μία στάση που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία».
Επιπλέον, σχολίασε και τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (σ.σ. τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Στην ατζέντα του Βερολίνου δεν ήταν οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας. Στην ατζέντα ήρθε το θέμα των μισθοφόρων που αποστέλλονται στην περιοχή.Υπήρχαν προτάσεις ώστε κανείς να μη στείλει πρόσθετη δύναμη.Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με αυτό, εφόσον η εκεχειρία συνεχίζεται».
Επίσης ανέφερε πως, «όπως είπαμε στο τέλος της συνάντησης, πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός κι όχι οι συγκρούσεις»
Ο Τσαβούσογλου μίλησε και για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι» είπε για την παρουσία του Γιαβούζ στο «οικόπεδο 8».
Ακόμη, μίλησε και για το project του αγωγού EastMed, τον οποίο χαρακτήρισε σαν «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».