- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δεν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας στη Μεσόγειο το πρακτορείο Bloomberg.
Στην πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρεθεί τους επόμενους μήνες μπροστά σε μια κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg. Το πρακτορείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθεί θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την εξαγγελία και στείλει ερευνητικά σκάφη για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα βάσει των συμβάσεων του ΟΗΕ.
«Ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ» τονίζει το πρακτορείο.
Και πρόσθέτει: «Για την Αθήνα μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη και μια δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του».
«Και μετά τι;» αναρωτιέται το Bloomberg. Για να δώσει την απάντηση: «Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996 (σ.σ. κρίση των Ιμίων), γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται ένας λάθος υπολογισμό ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, στην ομιλία του προς τον τουρκικό λαό την Πέμπτη, απείλησε την Ελλάδα και προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός του 2020 ακόμα και νότια του Καστελόριζου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι με βάση τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που υπεγράφη με τη Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει καμία δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας (π.χ. κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου) χωρίς την έγκριση-άδεια των δύο κρατών.
«Η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.