Κοσμος

Η εξαφάνιση και η δολοφονία της οικογένειας McStay

Στις 10 Ιουνίου 2019 οι ένορκοι έκριναν τον Τσαρλς Μέριτ ένοχο για τις δολοφονίες και σύστησαν την επιβολή της θανατικής ποινής

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mcstay-family-1024.jpg

Υπόθεση ΜακΣτέι: Η εξαφάνιση μιας ολόκληρης οικογένειας, το βίντεο παρακολούθησης και η επιβολή θανατικής ποινής στον Τσαρλς Μέριτ

Η οικογένεια ΜακΣτέι ήταν τετραμελής και περιλάμβανε τον πατέρα Τζόζεφ ΜακΣτέι, 40 ετών, τη γυναίκα του Σάμερ, 43 ετών, και τα δυο αγόρια τους, τον 4χρονο Τζιάνι και τον 3χρονο Τζόζεφ Τζούνιορ. Είχαν μετακομίσει το φθινόπωρο του 2009 στο καινούργιο σπίτι τους στο Φώλμπρουκ, κοντά στο Σαν Ντιέγκο. Ο Τζόζεφ είχε δική του εταιρία που κατασκεύαζε συντριβάνια και διάφορα διακοσμητικά για κήπους και πισίνες. Η γυναίκα του είχε δίπλωμα κτηματομεσίτη. Οι δουλειές του Τζόζεφ πήγαιναν πολύ καλά, πράγμα που φαινόταν να απολαμβάνει, όπως απολάμβανε και την οικογενειακή ζωή του.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2010 ένας συνεργάτης του Τζόζεφ κάλεσε την αστυνομία του Σαν Ντιέγκο, έδωσε τη διεύθυνση των ΜακΣτέι και τους ζήτησε να ελέγξουν αν η οικογένεια είναι καλά. Η αστυνομία πήγε στο σπίτι, κανείς δεν βρισκόταν εκεί να ανοίξει την πόρτα, αλλά δε φαινόταν κανένα ανησυχητικό σημάδι στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο αδερφός του Τζόζεφ είχε επίσης ανησυχήσει. Ο Τζόζεφ δεν είχε απαντήσει στα μηνύματά του και αυτό ήταν κάτι ανεξήγητο, μια που οι δυο αδερφοί μιλούσαν συχνά στο τηλέφωνο. Πήγε στο σπίτι της οικογένειας, μπήκε μέσα από ένα μισάνοιχτο παράθυρο, αλλά κανείς δεν ήταν στο σπίτι. Την επομένη, κάλεσε την αστυνομία και δήλωσε την εξαφάνιση της οικογένειας.

Η αστυνομία, μετά από έναν πρόχειρο έλεγχο, επανέρχεται στις 19 Φεβρουαρίου με ένταλμα έρευνας του σπιτιού, των αυτοκινήτων και των υπολογιστών. Στις 23 Φεβρουαρίου η Ιντερπόλ ανακοινώνει ότι αναζητά την οικογένεια.

Στο βίντεο παρακολούθησης του διπλανού σπιτιού φαίνεται το SUV της οικογένειας να φεύγει την 4η Φεβρουαρίου στις 7.45' μμ. Δυστυχώς μόνο το κάτω μέρος του οχήματος έχει καταγραφεί, και όχι ποιοι επέβαιναν σε αυτό. Στις 4 Φεβρουαρίου το πρωί η Σάμερ είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με την αδερφή της, που μόλις είχε γεννήσει, και της είχε πει ότι σχεδίαζε να την επισκεφτεί. Υπήρχαν διάφορες άλλες κλήσεις ανάμεσα στη Σάμερ και τον Τζόζεφ, με τελευταία κλήση, στις 8.30'μμ, του Τζόζεφ προς έναν υπάλληλό του. Στις 5,6 και 7 Φεβρουαρίου όλες οι κλήσεις από συγγενείς και συνεργάτες προς τους Μακ Στέι μένουν αναπάντητες. Στις 8 Φεβρουαρίου βρίσκεται το SUV της οικογένειας στα σύνορα με το Μεξικό, σταθμευμένο κοντά στο Τελωνείο. Οι κάμερες έχουν καταγράψει μια οικογένεια να περνάει προς το Μεξικό περπατώντας. Θα μπορούσαν να είναι οι Μακ Στέι, αλλά η εικόνα δεν είναι ευκρινής. Οι αναζητήσεις του Τζόζεφ και της Σάμερ στον υπολογιστή δείχνουν ότι ενδιαφέρονταν για διαμονή στο Μεξικό και για την έκδοση σχετικών απαραίτητων εγγράφων. Η αδερφή της Σάμερ λέει στην αστυνομία ότι αν και το εξέτασαν ως ενδεχόμενο, το είχαν απορρίψει λόγω της μεγάλης εγκληματικότητας. Η αστυνομία τελικά συμπεραίνει ότι η οικογένεια ταξίδεψε με τη θέλησή της στο Μεξικό και αφήνει την υπόθεση στο FBI.

Η εξαφάνιση μιας ολόκληρης οικογένειας όμως είναι κάτι εξαιρετικά απίθανο. Το θέμα επανερχόταν κάθε τόσο στις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης, ενώ ερασιτέχνες ντετέκτιβ κατέκλυζαν τον διαδίκτυο με θεωρίες για το τι μπορεί να συνέβη στην οικογένεια Μακ Στέι. 'Αλλοι διατύπωναν την άποψη ότι η Σάμερ δολοφόνησε την οικογένειά της επειδή ήταν ακόμη ερωτευμένη με τον πρώην φίλο της και ζούσε τώρα κάπου μακριά μαζί του. Ο πρώην φίλος της, που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορες βιαιοπραγίες, εξακολουθούσε να της στέλνει παθιασμένα γράμματα και να τη διεκδικεί. Άλλοι εξέταζαν διάφορες μαρτυρίες για εμφανίσεις της οικογένειας σε εξωτικά μέρη. Πολλοί απορούσαν που οι καταθέσεις τους, 100.000 δολαρίων, βρίσκονταν ακόμη απείραχτες στην τράπεζα. Όσο δεν υπήρχε τίποτα νεότερο για τους ΜακΣτέι, τόσο συνεχίζονταν και πλήθαιναν τα σενάρια για την τύχη τους.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2013 ένας μοτοσικλετιστής που διέσχιζε την ερημική περιοχή κοντά στη Βίκτορβιλ (βόρεια του Σαν Ντιέγκο) βρίσκει δυο ρηχούς τάφους με υπολείμματα σκελετών και ειδοποιεί την αστυνομία. Η αστυνομία ανακοινώνει στις 13 Νοεμβρίου ότι τέσσερα άτομα βρέθηκαν θαμμένα στους τάφους. Οι δυο μεγαλύτεροι σκελετοί, δυο μέρες μετά, ταυτοποιούνται, με βάση οδοντιατρικά αρχεία. Ανήκουν στον Τζόζεφ και τη Σάμερ ΜακΣτέι. Οι μικροί σκελετοί, που θα εξεταστούν, εικάζεται ότι ανήκουν στα αγόρια τους. (Θαμμένα ήταν επίσης μια παιδική πάνα και μια βαριοπούλα). Ο θάνατος όλων προήλθε από χτύπημα στο κεφάλι με αμβλύ αντικείμενο. Η αστυνομία του Σαν Μπερναντίνο αναλαμβάνει την εξιχνίαση των ανθρωποκτονιών και αρνείται ακόμη να σχολιάσει περί κινήτρου ή ενόχων.

Η τελευταία κλήση του Ντέιβιντ ΜακΣτέι από το κινητό του στις 4 Φεβρουαρίου 2010 ήταν προς τον συνεργάτη του, Τσαρλς Μέριτ. Ο Μέριτ είχε καταθέσει ότι πέρασε δυο ώρες με τους Μακ Στέι στο σπίτι τους εκείνη την ημέρα. Είχε ελεγχθεί και από ανιχνευτή ψεύδους. Οι έρευνες στις αστυνομίες όμως έδειξαν ότι είχε μεγάλο πρόβλημα με τον τζόγο. Είχε στο παρεθόν καταχραστεί μεγάλα ποσά από εταιρίες συνεργατών και πρόσφατα από την εταιρία του Μακ Στέι. Τρεις μέρες πριν την εξαφάνιση, ο ΜεκΣτέι του είχε στείλει επιστολή ότι χρωστούσε πολλές χιλιάδες δολάρια στην εταιρία.

Στις 5 Νοεμβρίου 2014 η αστυνομία του Σαν Μπερναρντίνο ανακοινώνει τη σύλληψη του Τσαρλς Μέριτ για τους θανάτους της οικογένειας Μακ Στέι. Είχε βρεθεί το DNA του στο SUB που εγκαταλείφθηκε στα σύνορα του Μεξικού. Ο εισαγγελέας δηλώνει ότι ο Μέριτ θα δικαστεί ως κατηγορούμενος για τη δολοφονία των τεσσάρων μελών της οικογένειας ΜακΣτέι και ότι θα επιδιώξει την επιβολή θανατικής ποινής.

McStay Murder Trial: Jury recommends the death sentence for Charles "Chase" Merritt

Στη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν και οι ιατροδικαστές που είχαν εξετάσει τα σκελετικά λείψανα. Και τα τέσσερα θύματα είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια, πιθανότητα με τη βαριοπούλα που ήταν θαμμένη μαζί τους. Ο Τζόζεφ και τα παιδιά είχαν σπασμένα κρανία, η Σάμερ σπασμένη γνάθο. Οι ειδικοί πίστευαν επίσης ότι τα θύματα βασανίστηκαν πριν σκοτωθούν.

Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι ο Μέριτ, έχοντας πρόβλημα με τον τζόγο, σκότωσε την οικογένεια για οικονομικό όφελος. Τις πρώτες ημέρες μετά τις δολοφονίες, είχε γράψει επιταγές αξίας 21.000 δολαρίων από τον επιχειρηματικό λογαριασμό του Τζόζεφ Μακ Στέι. Ο Τσαρλς Μέριτ από το 2016 που άρχισε η δίκη, την είχε καθυστερήσει κατ’ επανάληψη, διατυπώνοντας διάφορα παράπονα και αιτήματα και απολύοντας τους δικηγόρους του (είχε απολύσει έξι).

Charles Merritt Convicted of McStay Family Murders

Στις 10 Ιουνίου 2019 οι ένορκοι έκριναν τον Τσαρλς Μέριτ ένοχο για τις δολοφονίες των μελών της οικογένειας ΜακΣτέι και σύστησαν την επιβολή της θανατικής ποινής. Τον Δεκέμβριο του 2019 είναι προγραμματισμένη η επίσημη απαγγελία της καταδίκης του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.