Κοσμος

Εκτάκτως στη Γερμανία ο Ερντογάν

Πότε πηγαίνει στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Τουρκίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Βερολίνο εκτάκτως ταξιδεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα έχει μεταξύ άλλων και συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στις 19 Ιανουαρίου 2020 θα βρίσκεται στη Γερμανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Θα προηγηθεί συνάντηση του Ερντογάν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη συγκεκριμένη Διάσκεψη παρά το γεγονός ότι είναι άμεσα ενδιαφερόμενη λόγω του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας,  η οποία έχει χαρακτηριστεί παράνομη από πολλά κράτη της Δύσης και αραβικές χώρες, προκύπτει τουρκική υφαλοκρηπίδα μια ανάσα από ελληνικά νησιά, όπως Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα δε θα παρευρεθεί στο τραπέζι για τη διάσκεψη στη Λιβύη. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως απαιτεί από τον διεθνή παράγοντα να υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση περί ακυρότητας του συγκεκριμένου μνημονίου.