Κοσμος

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε μέσα από memes

Το trending θέμα στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα διαδικτυακά memes με θέμα Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος είναι το απόλυτο trend των ημερών.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020, πριν λίγες μέρες, ο Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης, Υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, σκοτώνεται στην Βαγδάτη του Ιράκ, μετά από αεροπορική επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ένα «χειρουργικό χτύπημα», η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από πολλούς, που σηματοδοτεί μία νέα χρονιά με εκλογές στις ΗΠΑ (3 Νοεμβρίου) και πιθανή αποπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο θάνατος του Σολεϊμανί ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» ή καλύτερα το έναυσμα, με το καλημέρα για το 2020, για μία από πιο δύσκολες χρονιές που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, με τις προκλήσεις και τους κινδύνους να βρίσκονται μπροστά μας. Γεωπολιτικοί αναλυτές δεν είμαστε, αλλά σίγουρα ο πρόεδρος Τραμπ αποδεικνύεται για άλλη μία φορά απρόβλεπτος στις κινήσεις του, η κάθε νέα δήλωσή του «ανάβει φωτιές» και δείχνει πως το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι σαν μία δυσλειτουργική οικογένεια.

Τα memes (ή αλλιώς διαδικτυακό μιμίδια), είναι συνήθως εικόνες με χιουμοριστικό μήνυμα - κείμενο, προκαλούν το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου και εξαπλώνονται ραγδαία στον κυβερνοχώρο (ανάλογα και πόσο επιτυχημένα είναι). Μέσο προπαγάνδας, fake news ή αλήθειας, κανείς δεν μπορεί να τα περιορίσει και να τα απαγορεύσει, ούτε η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγία-φιάσκο το 2018.

Πολλοί λένε ότι η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ προήλθε εν μέρει και μέσα από διάφορα επιτυχημένα memes που προώθησαν το μήνυμά του (εν μέσω, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος, αποκλεισμών από συγκεκριμένα mainstream media), με τον Pepe the Frog να πρωταγωνιστεί σε πολλά από αυτά. Ο δημιουργός του Pepe, ο καλλιτέχνες Matt Furie, αναγκάστηκε να κάνει την «κηδεία» του αγαπημένου του καρτουνίστικου βατράχου το 2017 μιας και ο τελευταίος από ένας χαρακτήρας κόμικ είχε γίνει πλέον το σύμβολο του alt-right κινήματος. To 2019 ο Pepe επανεμφανίστηκε σαν ένα από τα σύμβολα των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ. Από την δεξιά του alt-right κινήματος μέχρι τη νεολαία του Χονγκ Κονγκ, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Από τις 3 Ιανουαρίου, τον θάνατο του Σολεϊμανί και τα αντίποινα που προαναγγέλουν οι Ιρανοί, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Reddit, Twitter, TikTok, Instagram και Facebook, πήραν κυριολεκτικά φωτιά από αναρτήσεις χρηστών σχετικά με επερχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και κάποια πιθανή-απίθανη επιστράτευση. Μέσα από βιτριολικό και μαύρο πολλές φορές χιούμορ, memes και gifs, η νεολαία των ΗΠΑ φαίνεται πως αντιτίθεται στα πολεμοχαρή σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ και των επιτελών του. Είναι ο τρόπος τους να αντιμετωπίσουν τον φόβο για το άγνωστο και το άγχος; 

Πολλοί κατηγορούν τους δημιουργούς των World War 3 memes ότι δεν έχουν ιδέα πώς είναι ένας πόλεμος, τις επιπτώσεις του και ότι δεν έχουν καν ιδέα «πού πέφτει τον Ιράν». Εκτός πραγματικότητας, κλεισμένοι σε έναν ναρκισσιστικό δυτικό κόσμο. Ίσως να έχουν δίκιο. Τις σκληρές επιπτώσεις τις ζουν οι αντίστοιχοι νέοι στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ιράν. Χωρίς να λείπουν και εκεί τα αντικυβερνητικά ή φιλοκυβερνητικά memes.

Μόνο που η νεολαία των ΗΠΑ δεν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο, δεν διάλεξε να μισεί την νεολαία του Ιράν. Αυτά τα memes, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν στρέφονται κατά του Ιράν και των Ιρανών. Ίσως αυτά τα «ρηχά» memes είναι το «οχήματα» για να ανοίξουν συζητήσεις στα σχολεία τους τι εστί πόλεμος και από ποιους «παίζεται το παιχνίδι».