- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
20 ειδήσεις από το 2019 που μας κάνουν αισιόδοξους για το 2020
Τώρα που κλείνει ο χρόνος ας δούμε το όμορφο κομμάτι του παζλ
Ειδήσεις και ιστορίες οικονομικής υγείας, ανόδου του βιοτικού επιπέδου, ανοχής, ειρήνης, καθαρότερης ενέργειας και συνετής περιβαλλοντικής διαχείρισης
Όλη τη χρονιά φέτος είδαμε πολλές ειδήσεις. Είδαμε χώρες στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ανθρώπους να διαδηλώνουν στους δρόμους, άλλοι σε ειρηνικές πορείες και άλλοι σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο λαϊκισμός και η μισαλλοδοξία κυριάρχησαν, η διαφθορά της εξουσίας καταπίεσε τους αδύναμους, οι εμπορικοί πόλεμοι έπληξαν την παγκόσμια οικονομία, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται και οι πυρκαγιές κατέστρεψαν οικοσυστήματα. Ευτυχώς όμως δεν είχαμε μόνο αυτές τις ειδήσεις. Υπήρχαν και άλλες ιστορίες, ιστορίες οικονομικής υγείας, ανόδου του βιοτικού επιπέδου, ανοχής, ειρήνης, καθαρότερης ενέργειας και συνετής περιβαλλοντικής διαχείρισης. Και αν οι περισσότεροι από εμάς δεν είδαμε αυτές τις ιστορίες στο Facebook αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που είδαμε στις οθόνες μας το 2019 ήταν όλος ο κόσμος. Τώρα που κλείνει όμως ο χρόνος ας δούμε το όμορφο κομμάτι του παζλ.
1. Νέες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο πληθυσμός των φαλαινών στην περιοχή του νότιου Ατλαντικού αριθμεί σήμερα 24.900 μέλη - φτάνοντας σχεδόν το 93% του πληθυσμού που είχαν πριν βρεθούν στο χείλος της εξαφάνισης.
2. Στην Κένυα, τα ποσοστά λαθροθηρίας μειώθηκαν κατά 85% για τους ρινόκερους και κατά 78% για τους ελέφαντες τα τελευταία 5 χρόνια. Στη Νότια Αφρική, ο αριθμός των ρινόκερων που σκοτώθηκαν από λαθροθήρες μειώθηκε κατά 25%. Η Μοζαμβίκη, μία χώρα με ένα από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριων ζώων της Αφρικής, για έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχασε ούτε ένα ελέφαντα.
3. Το απόθεμα των δέντρων της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,56 δισ. κυβικά μέτρα μεταξύ του 2005 και του 2018, οι ερημικές εκτάσεις συρρικνώνονται κατά 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο και τα δάση αντιπροσωπεύουν πλέον το 22% της συνολικής έκτασης της χώρας.
4. Τον Ιούλιο, η Αιθιοπία έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ φύτευσης νέων δέντρων. Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Abiy Ahmed, εκατομμύρια κατοίκων φύτεψαν 353 εκατομμύρια δέντρα μέσα σε μόλις 12 ώρες.
5. Η Σεούλ έκλεισε φέτος όλα τα σφαγεία σκύλων και η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε όλα τα αδέσποτα σκυλιά - όχι με ευθανασία αλλά μέσα από την εκπαίδευση, τη δωρεάν κτηνιατρική φροντίδα και την επανένταξη.
6. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι μεταξύ του 1990 και του 2017, ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν σε όλο τον κόσμο μειώθηκε περισσότερο από 50%, από 13,77 εκατομμύρια σε 6,64 εκατομμύρια.
7. Το μεγαλύτερο επίτευγμα για κυστική ίνωση εδώ και δεκαετίες ήταν ότι εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ ένα νέο φάρμακο που στοχεύει στις γενετικές αιτίες της νόσου.
8. Ο ΟΗΕ δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για την πνευμονία, με βάση τα οποία ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από την «απόλυτη ασθένεια της φτώχειας» μειώθηκε από 6.410 την ημέρα το 1990 σε 2.216 την ημέρα το 2017.
9. Θυμάστε τη γρίπη των πτηνών, την ασθένεια που απειλούσε να είναι η επόμενη παγκόσμια πανδημία; Από τον Φεβρουάριο του 2017 δεν έχει αναφερθεί ούτε μία λοίμωξη ανθρώπου από τον H5N1. Μεταξύ του 2000 και του 2018, η συχνότητα εμφάνισης ιλαράς παγκοσμίως μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα και περισσότερα από 23 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από το εμβόλιο.
10. Ο καρκίνος δεν είναι αήττητος. Στην Αυστραλία, από το 1989, το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 32% για τους άνδρες και κατά 21% για τις γυναίκες. Από το 1990 έως το 2019, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκαν κατά 18% στην Αργεντινή, 26% στη Χιλή, 14% στην Κολομβία, 17% στο Μεξικό και 13% στη Βενεζουέλα, νούμερα που αντιστοιχούν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
11. Το ποσοστό των ανθρώπων που πλήττονται από ακραία φτώχεια σε όλο τον κόσμο μειώθηκε από 36% το 1990 σε 8,6% το 2018 (από 1,9 δισ. σε 610 εκατ. σε απόλυτους αριθμούς). Τα τελευταία 20 χρόνια, η ζωή των παιδιών βελτιώθηκε σε 173 από 176 χώρες. Σε σύγκριση με το 2000 σήμερα συμβαίνουν ετησίως: 4,4 εκατ. λιγότεροι θάνατοι παιδιών, 130 εκατ. περισσότερα παιδιά στο σχολείο, 94 εκατ. λιγότερα παιδιά σε εργασία, 11 εκατ. λιγότερα κορίτσια σε αναγκαστικό γάμο και 12.000 λιγότερες ανθρωποκτονίες παιδιών.
12. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ινδία έχει μειώσει κατά το ήμισυ το ποσοστό φτώχειας τα τελευταία 30 χρόνια, αύξησε το προσδόκιμο ζωής κατά 11,6 χρόνια, αύξησε τον μέσο αριθμό σχολικών ετών κατά 3,5 έτη και κατά 250 φορές το κατά κεφαλήν εισόδημα.
13. Η UNESCO ανέφερε ότι 19 αφρικανικές χώρες έφθασαν στην απόλυτη ισότητα των φύλων (ίσο αριθμό αγοριών και κοριτσιών) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία. Η Κίνα έχει τώρα ίσο αριθμό κοριτσιών και αγοριών στο δημοτικό και το γυμνάσιο και οι περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές είναι γυναίκες (σε σχέση με το 25% το 1978).
14. Έκθεση για τις επιδόσεις 149 χωρών την τελευταία πενταετία σε δείκτες όπως η διατροφή, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η υγεία, τα δικαιώματα και η κοινωνική ένταξη ανέφερε ότι μόνο 4 χώρες χειροτέρεψαν τη θέση τους από το 2014.
15. Η δημοκρατία αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική από αυτό που βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα. Από το 2000,τα κράτη με δημοκρατικά πολιτεύματα παγκοσμίως αυξήθηκαν από 90 σε 97, συμπεριλαμβανομένων 11 χωρών που το έκαναν για πρώτη φορά. Το 2019 ψήφισαν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε εκλογές που έγιναν σε 50 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία.
16. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε πολέμους σε όλο τον κόσμο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε 7 χρόνια και οι θάνατοι στα πεδία μάχης μειώθηκαν κατά 43% από το 2014.
17. Οι θάνατοι από την τρομοκρατία μειώθηκαν κατά 15,2% πέρσι, τέταρτος συνεχής χρόνος βελτίωσης. Από το 2015 ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων μειώθηκε κατά το ένα τρίτο και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Νέα μελέτη που καλύπτει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έδειξε ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 20% από το 1990.
18. Στη Γερμανία οι πρόσφυγες ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν, περίπου 400.000 άτομα εργάζονται σήμερα.
19. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα σταματήσει κάθε χρηματοδότηση για ορυκτά καύσιμα και δεσμεύτηκε να επενδύσει μέχρι το 2025 το μισό του συνολικού προϋπολογισμού της για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τεράστια μείωση κατά 19% της ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 (αναμένεται να φτάσει το 23% περίπου για το σύνολο του έτους).
20. Οι 10 από τις μεγαλύτερες 35 ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο απέσυραν την κάλυψη για έργα άνθρακα το 2019, φτάνοντας συνολικά τις 17 που δεν παρέχουν αντίστοιχη κάλυψη.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι μεγάλες και δύσκολες και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τις ξεπεράσουμε. Παρόλα αυτά, οι θετικές ιστορίες είναι ισχυρές μας δίνουν το έναυσμα να αλλάξουμε αφήγημα. Εκατομμύρια άνθρωποι τους τελευταίους 12 μήνες μας έδειξαν ότι είναι εφικτή η ανάληψη δράσης για λύσεις και ένα καλύτερο μέλλον. Είναι πιθανό να μην μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα όλου του πλανήτη ταυτόχρονα αλλά μπορούμε τουλάχιστον να δούμε την αυλή μας.
Με πληροφορίες από: futurecrun.ch