Κοσμος

Λονδίνο: To Brexit πάει (και πάλι) στη Βουλή των Κοινοτήτων

Μετά τον θρίαμβο στις πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση Τζόνσον διαθέτει την πολυπόθητη πλειοψηφία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επί τάπητος στη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία Ε.Ε.-Λονδίνου για το Brexit, με την κυβέρνηση Τζόνσον να κυκλώνει την 31η Ιανουαρίου για την έξοδο.

Ύστερα από τρεις αναβολές του Brexit, τριάμισι χρόνια πολιτικής κρίσης και δύο εκλογές, οι Βρετανοί βουλευτές ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, τη διαδικασία υιοθέτησης της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε ένα διαζύγιο στα τέλη Ιανουαρίου.

Επικεφαλής μιας πλειοψηφίας 365 βουλευτών από τους 650 της Βουλής των Κοινοτήτων ύστερα από τη σαρωτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός αναμένεται αυτήν τη φορά να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών χωρίς δυσκολία. Το κείμενο αναμένεται να ψηφιστεί σε δεύτερη ανάγνωση σήμερα το απόγευμα στο Ουεστμίνστερ εν όψει της οριστικής του υιοθέτησης μετά τις γιορτές.

Έπειτα από την έγκριση της βασίλισσας Ελισσάβετ, δεν θα απομένει παρά να το επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου έπειτα από 47 χρόνια κοινής πορείας.

Κυρίαρχος ο Τζόνσον

Για τον Μπόρις Τζόνσον, σήμερα είναι η ημέρα που θα εκπληρωθεί η «υπόσχεση που δόθηκε στον βρετανικό λαό» να έχει «ολοκληρωθεί για τα Χριστούγεννα» η ψήφος για το Brexit σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από την υπηρεσίες του.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη Ιουλίου, έθεσε το Brexit Νο1 προτεραιότητα του προγράμματός του, λεπτομέρειες του οποίου παρουσίασε την Πέμπτη η βασίλισσα Ελισάβετ στην παραδοσιακή της ομιλία με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου.

Η επίσημη ημερομηνία του Brexit θα δώσει το έναυσμα για μια περίοδο γρήγορων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Brexit, η επόμενη ημέρα

Από τις 31 Ιανουαρίου έως τα τέλη του 2020 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, που θεωρείται ότι θα επιτρέψει στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν συντεταγμένα και ομαλά διαφορετικούς δρόμους, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς -χωρίς να έχουν συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτή η περίοδος, πάντως, μπορεί να παραταθεί μια φορά για ένα ή δυο χρόνια, αλλά αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να κλείσει αυτόματα την πόρτα σε αυτήν την πιθανότητα και έχει εισάγει στο νομοσχέδιο -που κατατίθεται σήμερα στο Κοινοβούλιο- μια πρόβλεψη που να απαγορεύει κάθε αναβολή.

Αυτή η τοποθέτηση είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι φόβοι για μια μη συμφωνία, με επιπτώσεις στην οικονομία, στα τέλη του 2020. Η ΕΕ έχει τονίσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία, προειδοποιώντας ότι μια «μη συμφωνία» θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο για το Ηνωμένο Βασίλειο παρά για τους Ευρωπαίους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει εξίσου να έχει η βρετανική δικαιοσύνη την αρμοδιότητα να επανεξετάζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς το Brexit έκανε άνω κάτω τη βρετανική πολιτική σκηνή

Αφού διαπραγματεύθηκε τη νέα συμφωνία του Brexit, που προβλέπει μια νέα λύση προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή ενός φυσικού συνόρου μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και να μην τεθεί έτσι σε κίνδυνο η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου.

Έχασε την πλειοψηφία του λόγω παραιτήσεων και αποπομπών βουλευτών που επέτειναν την πολιτική κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, όπου οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ του Brexit. Για να αρθεί το αδιέξοδο, κατάφερε έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το 2017, η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, που είχε προκηρύξει εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της στη Βουλή, έχασε έδαφος και αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους υπερσυντηρητικούς του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP. Το κόμμα αυτό στη συνέχεια αντιτάχθηκε σε όλες τις συμφωνίες του Brexit, παρεμποδίζοντας κάθε πρόοδο για συναίνεση. Οι οκτώ του ψήφοι πλέον έχουν μικρή βαρύτητα σε μια Βουλή των Κοινοτήτων όπου οι Συντηρητικοί έχουν την πιο μεγάλη πλειοψηφία από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ