Κοσμος

Το 70% των Ρώσων υπέρ θέσπισης νόμου για ενδοοικογενειακή βία

Μόνο το 7% τάσσεται κατά της θέσπισης ενός τέτοιου νόμου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε πρόσφατα τις ρωσικές αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Το 70% των Ρώσων θεωρεί ότι είναι αναγκαία η ψήφιση νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα της σημερινής ρωσικής κοινωνίας, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, μετά την δημοσιοποίηση ακραίων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με πιο χαρακτηριστικό την περίπτωση των τριών αδελφών Χατσατουριάν, οι οποίες σκότωσαν τον Ιούλιο του 2018 στη Μόσχα τον πατέρα τους, ο οποίος τις κακοποιούσε επί χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ), με αφορμή την προσφυγή τεσσάρων γυναικών από την Ρωσία που είχαν προσφύγει σ’ αυτό καταγγέλλοντας την αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισαν οι ρωσικές αρχές τις περιπτώσεις τους, κάλεσαν πρόσφατα τις ρωσικές αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Ωστόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, σε απάντηση του, εξέφρασε την άποψη ότι το ΕΔΑΔ «υπερβάλλει σημαντικά» ως προς το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στην Ρωσία.

Σχετικό νομοσχέδιο είχε δημοσιοποιηθεί στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά η υιοθέτησή του εξακολουθεί να παραμένει κάτι το υποθετικό. Αξιωματούχοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν ταχθεί κατά της ψήφισης του, ενώ 200 οργανώσεις, κυρίως θρησκευτικές, επέδωσαν αίτηση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να μπλοκάρει τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Ρωσία, με πιο πρόσφατη αυτή του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Vedomosti, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ρώσων σε ποσοστό 70% θεωρεί αναγκαία την ψήφιση ενός νόμου για την ενδοοικογενειακή βία. Μόνο το 7% τάσσεται κατά της θέσπισης ενός τέτοιου νόμου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 90% των Ρώσων τάσσονται κατά οποιαδήποτε άσκησης ενδοοικογενειακής βίας και μόνο το 8% θεωρεί ότι μπορεί να χτυπήσεις την σύζυγό σου «υπό ορισμένες προϋποθέσεις». Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το 50% δήλωσε ότι δεν πρέπει να συγχωρείται ούτε το πρώτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το 39% θεωρεί ότι πρέπει να συγχωρείται.

Πιο ένθερμοι υποστηρικτές της θέσπισης σχετικού νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι οι γυναίκες , καθώς το 80% των γυναικών τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νόμου έναντι του 57% των ανδρών, ενώ το 94% των γυναικών θεωρούν ανεπίτρεπτη την ενδοοικογενειακή βία σε σχέση με το 85% των ανδρών. Επίσης οι γυναίκες παραδέχονται περισσότερο από τους άνδρες, σε ποσοστό 43% έναντι 37%, ότι έχουν ακούσει για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε οικογένειες που γνωρίζουν.

Οι τέσσερις υποθέσεις τις οποίες εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την οποία υπέστησαν τέσσερις Ρωσίδες. Η Μαργκαρίτα Γκρατσιόβα, ο άνδρας της οποίας έκοψε τους καρπούς της για λόγους ζηλοτυπίας. Η Νατάλια Τουνίκοβα, την οποία το ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχη επειδή επιτέθηκε στον σύζυγό της και τον μαχαίρωσε , όταν εκείνος προσπάθησε να την εκπαραθυρώσει από τον 16ο όροφο, ενώ πριν το περιστατικό αυτό την κακοποιούσε συστηματικά.

Η Ελένα Γκέρσμαν, η οποία κακοποιήθηκε σοβαρά εννέα φορές από τον πρώην σύζυγό της, αλλά οι αρχές απέρριψαν το αίτημα της να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του πρώην συζύγου της με το επιχείρημα ότι δεν συνιστά ποινικό αδίκημα η ενδοοικογενειακή βία. Η Ιρίνα Πετρακόβα, η οποία απευθύνθηκε στην δικαιοσύνη επειδή ο σύζυγός της την βίαζε και την κακοποιούσε, ενώ συνέχισε να την καταδιώκει και μετά το διαζύγιο, αλλά το ρωσικό δικαστήριο του επέβαλε ποινή κοινωνικής εργασίας ενώ αργότερα αναθεώρησε την απόφαση του.