Κοσμος

Πώς «χρεοκόπησε» ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο Χένρι Μανς, αρθρογράφος των Financial Times, έχει απαντήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
korbyn.jpg
Τζέρεμι Κόρμπιν © EPA/NEIL HALL

Πώς οδηγήθηκε στη μεγάλη ήττα ο Τζερεμι Κόρμπιν επιχειρεί να αναλύσει ο Χένρι Μανς, αρθρογράφος των Financial Times.

Το κόμμα των Εργατικών υπέστη, τη Πέμπτη ένα τεράστιο πλήγμα, καθώς, όχι μόνο έχασε την μάχη εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, γεγονός που ήταν αναμενόμενο, βάσει των δημοσκοπήσεων, αλλά υπέστη μία ιστορική ήττα. Το κόμμα έχασε σχεδόν 60 έδρες, από τις προηγούμενες εκλογές.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει περιθώριο για μια «καλή απόφαση» στους Εργατικούς, για το μέλλον του κόμματος, ενώ δήλωσε πως θα παραμείνει στην ηγεσία, μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του

Γιατί οι ψηφοφόροι των Εργατικών άδειασαν το κόμμα τους

Η ηγεσία του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ψηφοφόροι του δεν στήριξαν στις βρετανικές εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δείχνει έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Opinium.

Οι απαντήσεις ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες για τους λόγους που αποφάσισαν να μη στηρίξουν τους Εργατικούς και αφορούν: την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, τη στάση του κόμματος στο Brexit και τις οικονομικές πολιτικές του.

Από το σύνολο αυτών που δεν ψήφισαν το κόμμα των Εργατικών, το 43% απέδωσε την απόφαση στην ηγεσία, το 17% στο Brexit και το 12% στην οικονομική πολιτική. Από το σύνολο των υποστηρικτών των Εργατικών που «λιποτάκτησαν», τα ποσοστά αντιστοιχούν για τις τρεις κατηγορίες στο 37%, 21% και 6%. Για τους Εργατικούς που επέλεξαν τελικά τους Φιλελεύθερους το 29% για την ηγεσία, το 15% για το Brexit και το 5% για την οικονομική πολιτική. Οι Εργατικοί που ψήφισαν χθες τους Συντηρητικούς επέλεξαν κατά 45% το πρώτο αίτιο, 31% το δεύτερο και 6% το τρίτο.

«Πώς χρεοκόπησες;»

Το πώς οδηγήθηκε στην ιστορική ήττα ο Τζερεμι Κόρμπιν επιχειρεί να αναλύσει ο Χένρι Μανς, αρθρογράφος των Financial Times

«Πώς χρεοκόπησες;» ρωτά ένας χαρακτήρας σε ένα μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ. Η απάντηση: «Σταδιακά και μετά απότομα».

Έτσι και με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Για πολλούς μήνες, οι περισσότεροι στη Βρετανία γνώριζαν ότι το αριστερό του σχέδιο εξαντλούσε σταδιακά τη δυναμική του. Όταν όμως ήρθε το τέλος την Πέμπτη το βράδυ, η χρεοκοπία ήταν απότομη.
Στις 9.59 το βράδυ, υπήρχε ακόμη η πιθανότητα ο Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός. Ένα λεπτό αργότερα, το BBC είχε πνίξει αυτό το σενάριο με ένα απλό γράφημα. Στην οθόνη εμφανιζόταν μια πλειοψηφία 86 εδρών υπέρ των Συντηρητικών.
Ήταν σαν τη νίκη με νοκ-άουτ του πυγμάχου Σόνι Λίστον επί του Φλόιντ Πάτερσον: τόσο αποφασιστική, που χάλασε το τηλεοπτικό θέαμα. Στα σαλόνια όλης της Βρετανίας, ο κόσμος το έριξε στο αλκοόλ.

Φυσικά οι Τόρις δεν άφησαν τη νίκη να τους φουσκώσει τα μυαλά. Ο Μαρκ Φρανσουά, ο μόνος βουλευτής που είναι τόσο εύφλεκτος ώστε μπορείς να τον πιάσεις μόνο με ειδικά γάντια, συνέκρινε την κατάρρευση του «κόκκινου τείχους» των Εργατικών με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από τριάντα χρόνια. Ο Αντριου Νιλ του BBC τον ρώτησε αν τρελάθηκε.

Ορισμένοι ξένοι παρατηρητές μπορεί να αναρωτιούνται γιατί οι Βρετανοί ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν και πάλι τον Τζόνσον, έναν άνθρωπο που στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας κατασκεύασε στατιστικά στοιχεία, απέφυγε συνεντεύξεις και κρύφτηκε σε ένα ψυγείο. Ακούστε. Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί Βρετανοί πίστεψαν ότι η Βασίλισσα είχε πεθάνει, εξαιτίας ενός μηνύματος στο WhatsApp που είχε στείλει κάποιος “ Gibbo”. Δεν είμαστε και ο πιο δύσπιστος λαός του κόσμου.

Η Σκωτία δεν ακολούθησε την κυρίαρχη τάση, όπως και το Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι το κύμα του βρετανικού εθνικισμού δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Αυτό θα γίνει γύρω στο 2030, όταν το νέο Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Χιου Γκραντ, λάβει την εντολή να διαχωρίσει το Λονδίνο από τους επαρχιώτες που το περιτριγυρίζουν. Αν και η αποτυχία του Γκραντ να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους κατά του Brexit σημαίνει πως καλύτερα να μην αφήσει και τον κινηματογράφο.

Όταν το Εργατικό Κόμμα έχασε τις εκλογές του 1983, λαμβάνοντας μόλις 27,6%, ο Τόνι Μπεν είχε πει ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν ψηφίσει τόσο πολλοί τον πραγματικό σοσιαλισμό. Για να είμαστε τίμιοι, οι οπαδοί του Κόρμπιν δεν έφτασαν τόσο μακριά την Πέμπτη το βράδυ. Κατηγόρησαν απλώς το Brexit, τον Μέρντοκ και την Ντέιλι Μέιλ. Ο Κόρμπιν παραπονέθηκε για την εισβολή των μέσων ενημέρωσης στην ιδιωτική ζωή των πολιτικών. Συνειδητοποιεί άραγε ότι όπου να΄ ναι οι εφημερίδες θα πάψουν να ασχολούνται μαζί του;

Την ίδια ώρα, η Εμιλι Θόρνμπερι, που επανεξελέγη στο Ίσλινγκτον και Φίνσμπερι, εκφώνησε έναν λόγο που έμοιαζε με ανακοίνωση υποψηφιότητας για την ηγεσία του κόμματος. Ίσως ένας τρίτος στη σειρά ηγέτης από το βόρειο Λονδίνο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι Εργατικοί.

Οι κάμερες της τηλεόρασης έπεφταν στον ένα σκυθρωπό πολιτικό μετά τον άλλον. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια λυπημένη κυρία με γαλάζιο φόρεμα - α, ήταν η Τερέζα Μέι! Κι αυτό ήταν μάλλον το φωτεινό της πρόσωπο. Γύρω στις 4 το πρωί, οι προβλέψεις είχαν αναθεωρηθεί, η πλειοψηφία των Συντηρητικών είχε μειωθεί στις 68 έδρες. Καλά νέα για τους Εργατικούς, τελικά έχασαν με νοκ-άουτ στον δεύτερο γύρο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.