Κοσμος

Εξελίξεις στη Λιβύη: Εντολή Χαφτάρ για κατάληψη της Τρίπολης

Με τηλεοπτικό διάγγελμα ο στρατάρχης ανακοίνωσε τις προθέσεις του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ
Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ / © EPA/MOHAMMED ELSHAIKY

Ο στρατάρχης Χαφτάρ και επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε την έναρξη της επίθεσης των στρατευμάτων του κατά της Τρίπολης.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Λιβύη καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ και επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε την έναρξη της επίθεσης των στρατευμάτων του κατά της Τρίπολης η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράτζ. 

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από το αραβικό δίκτυο Al Arabiya ο στρατάρχης Χαφτάρ είπε: «Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είναι ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής στη Μάχη της Τρίπολης». Κάλεσε μάλιστα τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Στόχος της επιχείρησης είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης που ελέγχεται για την ώρα από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GLN) του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε πρόσφατα το παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, το οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

 


Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό την αρχηγία του Χάφταρ, εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Ωστόσο, ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.