Κοσμος

Ν. Ζηλανδία: Αρχίζει η επιχείρηση ανάκτησης των πτωμάτων

Καμία ένδειξη ζωής μετά τη φονική έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Γουάιτ - Εγκαυματίες «χαροπαλεύουν» στην Εντατική

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκινά η επιχείρηση ανάκτησης των πτωμάτων στη νήσο Γουάιτ της Ν. Ζηλανδίας, όπου μετά τη φονική έκρηξη του ηφαιστείου δεν υπάρχει καμία ένδειξη ζωής.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στη Νέα Ζηλανδία για να πατήσουν αστυνομικοί στη νήσο Γουάιτ, όπου εξερράγη το ηφαίστειο Ουακαάρι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί τουρίστες. Η αποστολή είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την Παρασκευή και στόχος είναι να ανακτηθούν τα λείψανα των 9 ανθρώπων που επισήμως αγνοούνται. Ωστόσο, οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος ζωντανός είναι ελάχιστες.

Ελικόπτερο που πέταξε πάνω από τη νήσο κατέγραψε σκηνές αποκάλυψης, με τα πάντα να έχουν καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική από τα τοξικά αέρια. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είναι 8, καθώς την Τετάρτη δύο εγκαυματίες υπέκυψαν σε νοσοκομεία. Περισσότεροι από 20 παραμένουν για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με την κατάσταση αρκετών εξ αυτών να είναι κρίσιμη.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οριστικοποιούμε ένα σχέδιο για την ανάκτηση των πτωμάτων από το Ουακαάρι/νησί Γουάιτ αύριο το πρωί» δήλωσε την Πέμπτη ο υπαρχηγός της αστυνομίας Τζον Τιμς και πρόσθεσε πως οι οικογένειες θα ενημερωθούν για την επιχείρηση.

Δεν αποκλείουν νέα έκρηξη

Η κατάσταση στο ηφαίστειο είναι «εξαιρετικά ευμετάβλητη» και ενδέχεται να σημειωθεί νέα έκρηξη εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τις αρχές.

Από τον κρατήρα του ηφαιστείου -δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια για ξένους τουρίστες στη Νέα Ζηλανδία- εκλύθηκαν μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και αερίων με θερμοκρασίες εκατοντάδων βαθμών Κελσίου και υψηλή τοξικότητα τη Δευτέρα. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ζωής στο ακατοίκητο νησί.

Εισάγουν μεγάλη ποσότητα δέρματος για τους εγκαυματίες

Ήδη, στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών γνωστοποίησαν ότι εισάγονται 1,2 εκατ. τετραγωνικά δέρματος, καθώς η ποσότητα που χρειάζεται αντιστοιχεί σε περίπου 60 δωρητές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «New Zealand Herald», στη νησιωτική χώρα μόλις 5 έως 10 προσφέρουν δέρμα στις ειδικές τράπεζες σε ετήσια βάση. Ομάδες χειρουργών σε διάφορες εγκαυματολογικές μονάδες εργάζονται ασταμάτητα.

Θρήνος για τους νεκρούς του ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία/ ©EPA/ BEN MCKAY

Την ίδια στιγμή στο πένθος έχουν βυθιστεί οι οικογένειες των νεκρών. Συγγενείς και φίλοι αφήνουν τις τελευταίες ημέρες λίγα άνθη και σημειώματα στο σημείο όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν τους τουρίστες στη νήσο Γουάιτ για να επισκεφτούν τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Χάσαμε 11 πολίτες μας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι πέντε Αυστραλοί επαναπατρίστηκαν για θεραπεία, ενώ άλλοι επτά θα επιστρέψουν μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Παράλληλα, όπως είπε, ένας Αυστραλός θα παραμείνει στη Νέα Ζηλανδία για νοσηλεία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην ηφαιστειακή έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 11 Αυστραλοί, βασιζόμενος στα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας για τους επιβεβαιωμένους νεκρούς και τους αγνοούμενους.