Κοσμος

Γερμανικός Τύπος: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης φαίνεται «παράλογη»

Νέες εντάσεις αναδύονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης αλλά και στο περιεχόμενo της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο γερμανικός Τύπος.

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αναφέρεται η Handelsbatt σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Νέες εντάσεις αναδύονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζοντας: «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας - δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο». Όπως σημειώνει «η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει».

Τέλος, όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο. «Η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχές Ιανουαρίου. Η Γερμανία θέλει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη» γράφει η Tagesspiegel κάνοντας αναφορά και στην αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τα γερμανικά σχέδια σε αποτυχία δεδομένου ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων για την κυβέρνηση αλ Σαράτζ, παρέχοντας μεταξύ άλλων αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα».

Πηγή: Deutsche Welle