Κοσμος

Από τις πλημμύρες στην κάλπη - Η Βενετία ψηφίζει για αυτονομία

Το πέμπτο δημοψήφισμα για τη διοικητική ανεξαρτησία της Γαληνοτάτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενετία
Βενετία / © EPA/Andrea Merola

Για πέμπτη φορά στην ιστορία της η Βενετία προσέρχεται στις κάλπες για να αποφασίσει τη διοικητική της αυτονομία από την ενδοχώρα του Μέστρε.

Για πέμπτη φορά οι πολίτες της Βενετίας προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της αυτονομίας τους από την ενδοχώρα του Μέστρε. Το 1979 όταν διεξήχθη το πρώτο δημοψήφισμα ο Giorgio Suppiej έπεσε θύμα ξυλοδαρμού ως επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αυτονομίας της Βενετίας από το Μέστρε. «Μού πήρε μήνες να αναρρώσω. Με χτύπησε μια άγρια συμμορία πληρωμένη από τους αντιπάλους για να σαμποτάρουν την ψηφοφορία», λέει στον Guardian ο Ιταλός δικηγόρος και επικεφαλής της πολιτιστικής οργάνωσης «Βενετία, Γαληνοτάτη».

Το δημοψήφισμα του 1979 ήταν αρνητικό για τους υποστηρικτές της αυτονομίας. Το ίδιο συνέβη το 1989, το 1994 και το 2003. Αυτήν την Κυριακή οι Βενετσιάνοι προσέρχονται και πάλι στις κάλπες αλλά χωρίς κλίμα πόλωσης. Εξάλλου αυτό που τους απασχολεί είναι η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές που υπέστησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας.

Ήταν οι χειρότερες πλημμύρες από το 1966 και ανέδειξαν πόσο τρωτή είναι η Βενετία μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Πολλοί στη Γαληνοτάτη αποδίδουν την κατάστασή τους στον μαζικό τουρισμό και ιδίως στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που επιλέγουν τη λιμνοθάλασσα της Ιταλίας ως ταξιδιωτικό προορισμό.

«Η Βενετία είναι οργισμένη», λέει ο δικηγόρος Giorgio Suppiej, ο οποίος θεωρεί την αυτονομία περισσότερο επιτακτική σήμερα από ό,τι το 1979. «Τα προβλήματά μας έχουν χειροτερέψει. Υπάρχει έλλειψη ασφάλειας και προστασίας, η διαχείριση του τουρισμού είναι κακή, ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Η Βενετία έχει εξελιχθεί σε μια αγελάδα που την αρμέγουν για το χρήμα και η μόνη της σωτηρία είναι η ανεξαρτησία».

Η Βενετία απαρτίζεται από 11 μη κατοικήσιμα νησιά και ήταν διοικητικά αυτόνομη μέχρι που ο Μπενίτο Μουσολίνι τη συνέδεσε με τη βιομηχανική ενδοχώρα του Μέστρε.  Το πλάνο του πρώην δικτάτορα λειτούργησε ικανοποιητικά μέχρι που άρχισε να μειώνεται ο πληθυσμός της Βενετίας. Το Μέστρε αναπτυσσόταν οικονομικά, ενώ η Βενετία… βυθιζόταν. Από τον πληθυσμό των 175.000 πολιτών τη μεταπολεμική περίοδο σήμερα στη Γαληνοτάτη ζουν 55.000 άνθρωπο. Ο πληθυσμός του Μέστρε τριπλασιάστηκε. «Πιστεύουμε ότι οι δύο περιοχές πρέπει να είναι διοικητικά ανεξάρτητες», καταλήγει ο Giorgio Suppiej. Οι κάλπες θα δείξουν αν έχει δίκιο και ρεύμα αυτή η πρόταση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.