Κοσμος

Τουλάχιστον 16 ακόμα νεκροί στο Ιράκ - Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νατζάφ και σύσταση ειδικού κλιμακίου από τον στρατό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράκ: Άλλοι 16 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο νότιο Ιράκ, απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νατζάφ, ο στρατός ανακοινώνει τη σύσταση «κλιμακίου αντιμετώπισης κρίσης».

Τουλάχιστον 16 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με γιατρούς και αστυνομικούς, μερικές ώρες μετά την εισβολή και τον εμπρησμό του προξενείου του Ιράν στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ, εξέλιξη που σηματοδότησε μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση του κοινωνικού αναβρασμού στη χώρα που διαρκεί δύο μήνες.

Νωρίτερα, οκτώ διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πραγματικά πυρά νωρίς σήμερα το πρωί όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προωθήθηκαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο δύο γεφυρών στη Νασιρίγια, αιχμή του δόρατος της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης, είπαν δύο πηγές προσκείμενες στις υγειονομικές υπηρεσίες και στις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Περίπου πενήντα από τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει τις γέφυρες αυτές στο πλαίσιο του μεγάλου κινήματος πολιτικής ανυπακοής τραυματίστηκαν και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η επιχείρηση διεξήχθη την επομένη του διορισμού νέας διοίκησης του στρατού στην επαρχία, ενώ στις μαζικές κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια έχουν σκοτωθεί πάνω από 360 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 15.000 άλλοι μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε πληροφορίες από ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας — οι αρχές δεν δημοσιοποιούν πλέον επίσημους απολογισμούς.

Τα επεισόδια στη Νασιρίγια ξέσπασαν λίγες ώρες αφότου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο προξενείο του Ιράν στη Νατζάφ, βορειότερα, και πυρπόλησαν το κτίριο, σύμβολο της Ισλαμικής Δημοκρατίας για πολλούς από εξοργισμένους Ιρακινούς που κατηγορούν την Τεχεράνη πως κινεί τα νήματα στο Ιράκ.

Για τους διαδηλωτές σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε πετρέλαιο που όμως είναι επίσης μια από τις πλέον διεφθαρμένες, το πολιτικό σύστημα που εν μέρει οικοδομήθηκε από τους Αμερικανούς που ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003 πνέει τα λοίσθια.

Στους δρόμους από την 1η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί απαιτούν την ανοικοδόμηση εκ βάθρων του πολιτικού συστήματος και την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης, που χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη — επισήμως 410 δισεκατομμύρια ευρώ διασπαθίστηκαν τα τελευταία 16 χρόνια, ήτοι ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ του Ιράκ — ανίκανη και εξαρτημένη από τις ξένες δυνάμεις που ανταγωνίζονται για επιρροή στο Ιράκ.

Οι δύο χώρες που έχουν το πάνω χέρι στη Βαγδάτη, οι ΗΠΑ και το Ιράν, βρίσκονται στα μαχαίρια και από το ξέσπασμα της εξέγερσης, η Τεχεράνη έχει αποκτήσει πλεονέκτημα, ενώ η Ουάσινγκτον είναι ουσιαστικά απούσα.

Το πρωί, οι δρόμοι της Νατζάφ ήταν σχεδόν άδειοι, καθώς οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και αργία στο σύνολο των δημοσίων λειτουργών, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε από τη Βαγδάτη να αναληφθεί «αποφασιστική, αποτελεσματική και υπεύθυνη δράση» εναντίον των «παραγόντων της καταστροφής», των δραστών της «επίθεσης» στο προξενείο.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατιωτικούς για να «υποστηρίξουν» τις αρχές σε πολλές επαρχίες του νότου.

«Δημιουργήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης υπό την επίβλεψη των κυβερνητών» για να συμβάλλει να «αποκατασταθεί η ασφάλεια και η τάξη» στις περιοχές αυτές και «δυνάμει διαταγής του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι», ονομάστηκαν «ορισμένοι διοικητές» μονάδων του ένοπλων δυνάμεων σε αυτόν τον «πυρήνα», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επιτελείο.