Κοσμος

Γενοκτονία Αρμενίων-Γερουσιαστής του Τραμπ μπλοκάρει την αναγνώριση

Νωρίτερα, ο Ερντογάν εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν -Τραμπ
Ερντογάν -Τραμπ © EPA/STEFFEN KUGLER

Γερουσιαστής του Τραμπ μπλοκάρει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ λίγες ώρες πριν ο Ερντογάν εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του.

Λίγες ώρες μετά την δημόσια έκφραση  δυσαρέσκειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μπλόκαρε την έγκριση του ψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, ο  ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος The Hill ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ Λίντσεϊ Γκράχαμ αντιτίθεται στην έγκριση του ψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκράχαμ δήλωσε ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει «να επικαλύψουν την ιστορία ή να προσπαθήσουν να την ξαναγράψουν». «Μόλις συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο Γκράχαμ.

Με βάση τους κανονισμούς της Γερουσίας, ένας μόνο γερουσιαστής (από τους 100 συνολικά) μπορεί να ζητήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο ή ψήφισμα από το σώμα, αλλά και ένας μόνο γερουσιαστής μπορεί να μπλοκάρει ένα ψήφισμα. 

Υπενθυμίζεται πως χθες κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «συμπαθούντες τους τρομοκράτες», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO επιδίδονται σε  «παραπληροφόρηση».

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία — 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά — μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.