- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η SpaceX εκτοξεύει μικροδορυφόρους αλλά οι αστρονόμοι ανησυχούν
Oι αστρονόμοι ανησυχούν ότι ο ουρανός δεν θα είναι πια ίδιος
Η SpaceX εκτόξευσε άλλους 60 μικροδορυφόρους Starlink για παροχή παγκόσμιου φθηνού ευρυζωνικού Ίντερνετ.
Η εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ έκανε ένα ακόμη βήμα για την εξ ουρανού παροχή φθηνού ευρυζωνικού διαδικτύου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτοξεύοντας με ένα πύραυλο Falcon 9 άλλους 60 μικρούς δορυφόρους Starlink, οι οποίοι τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Πρόκειται για τη δεύτερη «φουρνιά» τέτοιων δορυφόρων (η πρώτη από επίσης 60 είχε εκτοξευθεί φέτος το Μάιο), στους οποίους θα προστεθούν και πολλοί άλλοι στο μέλλον, ώστε να απαρτίσουν ένα μεγάλο δίκτυο γύρω από τον πλανήτη μας.
Η δεύτερη εκτόξευση έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και ήταν η τέταρτη πτήση για τον συγκεκριμένο επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που ο ίδιος Falcon 9 πέταξε πάνω από τρεις φορές (οι πύραυλοι αυτοί έχουν σχεδιασθεί για να κάνουν έως δέκα ταξίδια).
Καθώς σήμερα η παροχή του Ίντερνετ γίνεται είτε μέσω επίγειων ασύρματων σταθμών είτε μέσω υπόγειων καλωδίων, πολλές απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μην είναι online. Η εναλλακτική λύση του σημερινού δορυφορικού διαδικτύου συνήθως είναι δαπανηρή, αλλά και παρέχει χαμηλές ταχύτητες. Η SpaceΧ θέλει να το αλλάξει αυτό, δημιουργώντας ένα μεγάλο διεθνές δορυφορικό δίκτυο που θα παρέχει φθηνό και γρήγορο Ίντερνετ οπουδήποτε.
Οι δορυφόροι Starlink θα περιφέρονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος πάνω από τη Γη (350 έως 550 χιλιόμετρα), από ό,τι οι σημερινοί δορυφόροι Ίντερνετ, πράγμα που -σύμφωνα με τον Μασκ- θα επιτρέψει την παροχή αξιόπιστης online πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες και χωρίς μεγάλο κόστος.
Εκτός από την SpaceX, που ελπίζει να αρχίσει να προσφέρει δορυφορική ευρυζωνική πρόσβαση στις ΗΠΑ έως τα μέσα του 2020, και άλλες εταιρείες (One Web, TeleSat, Amazon κ.α.) έχουν παρόμοια σχέδια για εξ ουρανού παροχή διαδικτύου στις μάζες μέσω μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς.
Oι αστρονόμοι ανησυχούν ότι ο ουρανός δεν θα είναι πια ίδιος
Όλα αυτά ασφαλώς θα χαροποιήσουν τους απανταχού χρήστες διαδικτύου, αλλά όχι τους αστρονόμους. Πολλοί αστρονόμοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, δηλώνουν ολοένα πιο ανήσυχοι ότι σε λίγο καιρό ο ουρανός θα είναι αγνώριστος με τόσο συνωστισμό λαμπερών δορυφόρων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, δηλαδή παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού, καθώς πολλοί δορυφόροι θα λάμπουν σαν αστέρια και οι αστρονόμοι θα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν ανάμεσα τους.
Ο Μασκ προσπαθεί να καθησυχάσει την αστρονομική κοινότητα, υποσχόμενος να μειώσει την ανακλαστικότητα των δορυφόρων του και διαβεβαιώνοντας ότι επ’ ουδενί δεν θέλει να μπει εμπόδιο στην επιστημονική έρευνα, ιδίως την αστρονομική. Όμως οι αστρονόμοι ήδη περιμένουν με αγωνία να δουν πώς θα φαίνονται στον ουρανό οι 60 πρόσθετοι μικροδορυφόροι της δεύτερης «φουρνιάς» Starlink.
Η SpaceX είχε αρχικά αναφέρει ότι σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά έως 12.000 δορυφόρους, αλλά τελικά ο αριθμός τους σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει τις 40.000. Σύμφωνα με τον Μασκ, χρειάζονται τουλάχιστον 400 δορυφόροι για μια «ελάχιστη» ευρυζωνική κάλυψη και 800 για μια «μέτρια» κάλυψη. Αν με τους περίπου 120 Starlink που υπάρχουν σήμερα, οι αστρονόμοι ανησυχούν, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει στο μέλλον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον «σιωπηλό θάνατο» της νομπελίστριας στοχεύει το Ιράν
Οι άνθρωποι 40-59 ετών φροντίζουν ταυτοχρόνως παιδιά και ηλικιωμένους γονείς
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας τραυματίας
«Έχω μία ψήφο και θα τη χρησιμοποιήσω για να προχωρήσω», είπε ο ηθοποιός
Η δίκη αρχίζει ξανά μετά από παύση μίας εβδομάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.