Κοσμος

Σταμάτησαν τις κυλιόμενες λόγω κόστους στα κεντρικά του ΟΗΕ

«Στεγνώνουν» τα ταμεία στα Ηνωμένα Έθνη, με τους διαχειριστές να προσπαθούν να κόψουν απ’ όπου μπορούν

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σταμάτησαν να δουλεύουν οι κυλιόμενες σκάλες στα κεντρικά του ΟΗΕ για να γλιτώσουν 38 δολάρια/ημέρα.

Σε τραγική κατάσταση είναι τα οικονομικά του ΟΗΕ. Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 10ετίας. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα, οι διαχειριστές των οικονομικών σταμάτησαν τη λειτουργία στις κυλιόμενες σκάλες. Με αυτόν τον τρόπο ο ΟΗΕ γλιτώνει 14.000 δολάρια ετησίως, ήτοι… 38 δολάρια/ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να καταβάλουν την ενίσχυση που τους αναλογεί, χωρίς ωστόσο η έκκλησή του να έχει μεγάλη ανταπόκριση. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», έκανε λόγο για «λουκέτο», ενώ τόσο στα κεντρικά της Νέας Υόρκης όσο και στη Γενεύη το σύστημα θέρμανσης και τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται με… φειδώ. Παράλληλα, έχει μπει «μαχαίρι» στα «μη αναγκαία» ταξίδια του προσωπικού.

Πάντως, αναλυτές -όπως ο Ρίτσαρντ Γκάουαν της δεξαμενής σκέψης Crisis Group- σημειώνουν ότι ο ΟΗΕ δεν κινδυνεύει με… κανόνι, απλώς αντιμετωπίζει ένα οξύ πρόβλημα ρευστότητας.

Δεν έχουν τέλος οι σκάλες - Ουρές πολλών μέτρων στα ασανσέρ

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η ταλαιπωρία τόσο για το προσωπικό όσο και για τους δημοσιογράφους παραμένει μεγάλη. Οι σκάλες είναι ατέλειωτες, ενώ οι ουρές στα ασανσέρ φθάνουν σε μήκος πολλών μέτρων, με την αναμονή να είναι μεγάλη. Γι' αυτό και το θέμα τίθεται όλο και πιο συχνά ως ερώτηση στις συνεντεύξεις Τύπου του Γκουτέρες.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντούτζαριτς, προσπαθεί να αντιμετωπίσει με χιούμορ τις ερωτήσεις. «Γιατί χρησιμοποιούνται οι κυλιόμενες σκάλες στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη;» τον ρωτούν. «Δεν ξέρω, είμαι ειδικός μόνο στις βορειοαμερικανικές κυλιόμενες σκάλες» απαντά.

Τα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη/© EPA/JUSTIN LANE
Κάποιοι προτείνουν άλλα... δραστικά μέτρα, όπως τη χρήση προβάτων για το κούρεμα του γκαζόν στον περίγυρο του κτιρίου του Οργανισμού. «Ίσως να πρέπει ο ΟΗΕ να ζητήσει τη βοήθεια της Νέας Ζηλανδίας εν προκειμένω» απαντά ο εκπρόσωπος.

Αμερικανικό φέσι

Εκτιμάται ότι από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ μόνον 134 έχουν καταβάλει φέτος τις συνδρομές τους. Αποτέλεσμα: Να δημιουργηθεί δημοσιονομική τρύπα 1,18 δισ. δολαρίων στα ταμεία του Οργανισμού. Μεταξύ των «κακοπληρωτών» περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, η Βραζιλία, το Ιράν, το Ισραήλ και η Αργεντινή.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ ξεμένει από ρευστό περί τα τέλη του έτους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα κράτη πληρώνουν με μεγάλη καθυστέρηση τη συνδρομή τους, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, τύπου ΗΠΑ, που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από περασμένα χρόνια.