- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ιράν: «Θάνατος στην Αμερική»
Συμπληρώνονται με διαδηλώσεις 40 χρόνια από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![Αντιαμερικανικά γκράφιτι στην Τεχεράνη Αντιαμερικανικά γκράφιτι στην Τεχεράνη](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/11/04/21839199.jpg)
Ιράν: «Θάνατος στην Αμερική» φωνάζουν οι διαδηλωτές με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.
Το Ιράν γιορτάζει σήμερα την 40η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, με διαδηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις.
Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί μπροστά στο κτίριο όπου βρισκόταν η αμερικανική πρεσβεία, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε απευθείας εικόνες από αντίστοιχες διαδηλώσεις σε άλλες ιρανικές πόλεις, όπως η Μάσχαντ και η Ισφαχάν, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, αλλά και στην Ιλάμ, τη Σιράζ, τη Μπουσέρ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, «οι ιρανικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο καθώς και εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις» σε όλη τη χώρα.
Στην Τεχεράνη άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούσαν πανό στα αγγλικά και τα περσικά τα οποία έγραφαν: «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, νίκη για το Ισλάμ» και άλλα που κορόιδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Άλλοι κρατούσαν κίτρινες σημαίες στις οποίες είχαν γράψει «Κάτω η Αμερική», αλλά και πανό που αναφέρονταν στη χθεσινή ομιλία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την ανάγκη να εμποδιστούν οι ΗΠΑ να «πατήσουν το πόδι τους» στο Ιράν.
Ο Χαμενεΐ εξάλλου απέκλεισε εκ νέου χθες Κυριακή το ενδεχόμενο διαλόγου με τις ΗΠΑ.
«Η σταθερή αντίθεση στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει το Ιράν για να τις αποτρέψει να εισέλθουν στην αγαπημένη μας χώρα», δήλωσε ο Χαμενεΐ στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στα περσικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
«Αυτό το μέτρο, που υπαγορεύεται από τη λογική, απαγορεύει στην Αμερική να παρεισφρήσει εκ νέου στο Ιράν, συνιστά απόδειξη της πραγματικής εξουσίας και της ισχύος του Ιράν και δείχνει ότι η εξουσία (των Ηνωμένων Πολιτειών) δεν είναι παρά εικονική», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.
Στις 4 Νοεμβρίου 1979 τουλάχιστον εννέα μήνες μετά την ανατροπή του τελευταίου σάχη του Ιράν μια ομάδα φοιτητών, υπέρμαχων της Ισλαμικής Επανάστασης, εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, κρατώντας ομήρους. Για να τους αφήσουν ελεύθερους ζητούσαν οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον σάχη για να δικαστεί στο Ιράν.
Η κρίση λύθηκε 444 ημέρες αργότερα μετά τον θάνατο στην Αίγυπτο του σάχη και την απελευθέρωση των 52 Αμερικανών διπλωματών.
Έκτοτε οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον δεν έχουν αποκατασταθεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Tο καλό θα υπερισχύσει», δηλώνει η Γιούλια Ναβάλναγια
Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου
Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του ποντίφικα
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Το μοναχικό της ταξίδι - Ο Guardian τη χαρακτηρίζει «νεαρή ηρωίδα» - Δείτε εικόνες
Τραμπ, Βανς και Σία λένε πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι (και οι Καναδοί, οι Μεξικανοί, οι Ιάπωνες) να επιστρέψουν μέρος από τα χρωστούμενα
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι στόχοι
Σαρωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
Εξαιρούνται οι πυροσβέστες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ
Τα νεότερα για την υγεία του
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Συνελήφθη 23χρονος Σύρος
«Είναι τόσο προφανές ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας διχάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά την ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τους ευρωπαίους ηγέτες
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ευρωπαίους ηγέτες. Θέλουν να διαχωρίσουν ουσιαστικά τη στάση τους από τη νέα Διοίκηση των ΗΠΑ; Κι αν το αποφασίσουν, μπορούν να το κάνουν;
Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία – Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις ασφαλείας»
«Η Ευρώπη θα πει τη γνώμη της, αλλά δε θα είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Κιθ Κέλογκ
Εκτός του ότι η ομιλία του στο Μόναχο είχε απαράδεκτα επιθετικό, διδακτικό και συγκαταβατικό τόνο, έδειχνε άγνοια τόσο του παρελθόντος όσο και της επικαιρότητας
Ο Φρίντριχ Μερτς φαβορί για καγκελάριος μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.