- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κατακραυγή για την εκτέλεση ενός «Φύλακα του Δάσους» σε ενέδρα παράνομων υλοτόμων στον Αμαζόνιο.
Νεκρός από τα πυρά παράνομων υλοτόμων έπεσε ένας από τους «Φύλακες του Δάσους» στον Αμαζόνιο. Ο ιθαγενής Paulo Paulino Guajajara πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ κυνηγούσε την περασμένη Παρασκευή μέσα στην προστατευόμενη τροπική ζώνη Arariboia (πολιτεία Μαρανιάο) στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι δολοφόνοι του είχαν μπει χωρίς άδεια στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία προστατεύεται -στα χαρτιά- από την κυβέρνηση Μπολσονάρου.
Το θύμα ήταν μέλος της αυτόχθονης φυλής Guajajara, ο πληθυσμός της οποίας φθάνει τα 20.000 άτομα. Ο θάνατος του 21χρονου ιθαγενούς έρχεται να εντείνει την ανησυχία για την τύχη του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Γης, καθώς η κυβέρνηση Μπολσονάρου κάνει τα «στραβά μάτια» τόσο στους αγρότες που βάζουν φωτιές για να κάψουν εκτάσεις και να τις μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις όσο και στους υλοτόμους που κόβουν δέντρα, αποψιλώνοντας ολόκληρες περιοχές.
Άλλος ένας ιθαγενής, ονόματι Tainaky Tenetehar, τραυματίστηκε στο αιματηρό συμβάν, ενώ ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους υπόλοιπους «Φύλακες του Δάσους». Τον θάνατο του Paulo Paulino Guajajara επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας Σέρτζιο Μόρο, επισημαίνοντας ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά τη δολοφονία. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους για αυτό το σοβαρό έγκλημα» ανέφερε.
Ποιοι είναι οι «Φύλακες του Δάσους»
Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι «Φύλακες του Δάσους» σχηματίστηκαν το 2012 και αποτελούνται από γηγενείς, οι οποίοι προσπαθούν να σταματήσουν τις οργανωμένες συμμορίες που λεηλατούν το σπάνιο αυτό τμήμα του Αμαζονίου. Οπλοφορούν και πραγματοποιούν περιπολίες. Αρκετά συχνά έρχονται αντιμέτωποι με «εισβολείς», οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν το σπίτι τους.
Η ΜΚΟ Survival International, η οποία υπερασπίζεται νομικά απομονωμένες κοινότητες ιθαγενών ενάντια στην εκμετάλλευση της γης τους, υποστηρίζει ότι τρεις ακόμη «Φύλακες του Δάσους» σκοτώθηκαν στο παρελθόν, μαζί με ορισμένους συγγενείς τους. Εκπρόσωπος της συγκεκριμένης οργάνωσης είπε, μάλιστα, ότι ο Paulo Paulino Guajajara είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του.
Η κραυγή απόγνωσης του θύματος
«Με τρελαίνει να βλέπω την καταστροφή των δασών. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να έρθουν εδώ, στο σπίτι μας, και να κάνουν ότι θέλουν στο δάσος μας; Όχι! Δεν θα το επιτρέψουμε. Το αίμα μου βράζει. Είμαι τόσο θυμωμένος» είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Paulo Paulino Guajajara.
«Υπάρχουν στιγμές που φοβάμαι, αλλά πρέπει να διακινδυνεύουμε τη ζωή μας. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε. Υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή. Καλά δέντρα με ξύλο τόσο σκληρό όσο το ατσάλι, κόβονται και απομακρύνονται» είχε προσθέσει, στέλνοντας το μήνυμα: «Πρέπει να προστατέψουμε το δάσος για το μέλλον των παιδιών μας».
Στο στόχαστρο ο Μπολσονάρου
Με αφορμή τον θάνατο του Paulo Paulino Guajajara η οργάνωση για τα δικαιώματα των ιθαγενών της Βραζιλίας APIB (σ.σ. εκπροσωπεί περίπου 900.000 αυτόχθονες) επιτέθηκε στον πρόεδρο Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας ότι «έχει αίμα ιθαγενών στα χέρια του». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «η αύξηση της βίας σε περιοχές αυτοχθόνων αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής».
Σύμφωνα με παρατηρητές, από τις αρχές του 2019, όταν ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε εκτάσεις αυτοχθόνων, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές περικοπές στις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και των ιθαγενών. Παράλληλα, ελάχιστες υποθέσεις που σχετίζονται με δολοφονικές επιθέσεις κατά αυτοχθόνων καταλήγουν σε καταδίκες, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα ατιμωρησίας.
Το τροπικό δάσος Arariboia εκτείνεται σε 4.130 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μεταξύ άλλων αποτελεί το σπίτι για τους Awá -απομονωμένη ομάδα που περιγράφεται ως η «πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο».