- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές στη Χιλή, καθώς η πίεση αυξάνεται στον πρόεδρο Πινέρα να παραιτηθεί.
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν εκ νέου την Τρίτη δρόμοι στην πρωτεύουσα της Χιλής, καθώς μαινόμενοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Παρά την εξαγγελία για κοινωνικές παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις η πίεση προς τον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα να παραιτηθεί, αυξάνεται. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για «κοροϊδία», όταν έγινε γνωστό ότι ο Πινέρα άλλαξε το 1/3 των υπουργών του σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.
Περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Βασικό τους σύνθημα: «Πινέρα παραιτήσου». Βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Προεδρικό Ανάκτορο Λα Μονέδα. Αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό ασφαλείας και έκαναν χρήση χημικών και νερού υπό πίεση. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στην πόλη Βαλπαραΐσο (στο κέντρο της Χιλής), όπου εδρεύει το Κοινοβούλιο, καθώς και στην Κονσεπσιόν (σ.σ. δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας).
Τη Δευτέρα είχαν ξεσπάσει επίσης επεισόδια στο Σαντιάγο κατά τη διάρκεια των οποίων λεηλατήθηκαν εμπορικά καταστήματα, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα ακίνητο. Το κύμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης Πινέρα ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου, όταν φοιτητές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου στο μετρό. Η αύξηση δεν εφαρμόστηκε τελικά, ωστόσο στον χoρό των κινητοποιήσεων μπήκαν τα εργατικά συνδικάτα και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.
«Άνθρωποι που θέλουν την καταστροφή και το χάος»
Η Κάρλα Ρουμπιλάρ, η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι οι δράστες του εμπρησμού και των επεισοδίων «δεν είναι άνθρωποι που θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη και που θέλουν τα πράγματα να πάνε καλύτερα, αλλά είναι άνθρωποι που θέλουν την καταστροφή και το χάος».
Υπογράμμισε, δε, την αντίθεση με την «ιστορική» κινητοποίηση της 25ης Οκτωβρίου, όταν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι -σύμφωνα με τις αρχές- έλαβαν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις.
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ουμπίγια τόνισε ότι αυξήθηκαν οι βίαιες ενέργειες και ειδικότερα οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι καταστροφές, κάνοντας λόγο για 89 τέτοια συμβάντα τα τελευταία 24ωρα.
Σε αναβρασμό οι πολίτες - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Τεμούκο, το 94% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των κοινωνικών διεκδικήσεων που προβάλλουν οι διαδηλωτές.
Την ίδια στιγμή, τα 2/3 του δείγματος (68%) δήλωσε πως συμμετείχε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έγιναν σε συνοικίες της πρωτεύουσας, όπου ζουν κυρίως πολίτες της μεσαίας τάξης.
Τα επεισόδια επηρεάζουν την οικονομία
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ιγνάσιο Μπριόνες δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομία της Χιλής θα επηρεαστεί από την κοινωνική κρίση. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «μείωση των επενδύσεων» και πρόσθεσε πως απαιτείται να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019.
Επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για ζημίες που ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος από τις καταστροφές στο μετρό φθάνει τα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους -ανάμεσά τους και 5 από τα πυρά μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Ξεπερνούν τους 1.000 οι τραυματίες. Σύμφωνα με εισαγγελείς, τουλάχιστον 7.000 άτομα έχουν συλληφθεί.