Κοσμος

Πύργος Γκρένφελ: Ποιος φταίει για την πύρινη κόλαση

Πώς θα είχαν σωθεί ζωές - Καταπέλτης η έκθεση για τα αίτια των 72 νεκρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καταπέλτης το πόρισμα της δημόσιας έρευνας για τα αίτια και την αντιμετώπιση της φωτιάς στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου που στοίχισε τη ζωή 72 ανθρώπων.

«Σημαντικές ανεπάρκειες» στην ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου, οι οποίες αν δεν υπήρχαν θα είχαν σωθεί κάποιες από τις 72 ψυχές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του Πύργου Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο, διαπιστώνει η έκθεση της δημόσιας έρευνας που διενεργήθηκε για τα αίτια της καταστροφής.

Η έκθεση για τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών από ένα και μοναδικό συμβάν στο Λονδίνο από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρει επίσης ότι το κτίριο είχε ανακαινιστεί χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι κανονισμοί ασφαλείας. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο βασικός εργολάβος του κτιρίου Arconic, «η κύρια αιτία της ραγδαίας εξάπλωσης της φωτιάς στο κτίριο ήταν τα πάνελ αλουμινίου και πολυαιθυλενίου».  

Ο δικαστής σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που οι ανώτατοι αξιωματούχοι γνώριζαν για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε υψηλά κτίρια «η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της φωτιάς στο Γκρένφελ» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Η έκθεση απαρτίζεται από 1.000 σελίδες και ασκεί δριμεία κριτική στην επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, Ντάνι Κότον. Την κατηγορεί μάλιστα «αξιοσημείωτη έλλειψη ευαισθησίας» όταν δήλωσε ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να είχε αλλάξει την κατάληξη εκείνης της βραδιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση πολλοί άνθρωποι θα είχαν σωθεί εάν η αρμόδια υπηρεσία είχε αξιολογήσει καλύτερα τον κίνδυνο της πυρκαγιάς και είχε δώσει εντολή εκκένωσης του κτιρίου νωρίτερα.