- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πώς τα θύματα στο Έσσεξ πείστηκαν από τους διακινητές να κάνουν ταξίδι σε «θέση VIP» για να καταλήξουν τελικά στην «νταλίκα του θανάτου».
Βαθιά το χέρι στην τσέπη φαίνεται πως έβαλαν οι 39 άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο, κλειδωμένοι για ώρες στο ψυγείο νταλίκας στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Μεγάλη Βρετανία και να ξεκινήσουν μια καλύτερη ζωή. Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συλλήψεις συνεχίζονται. Την ίδια ώρα νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την πολύκροτη υπόθεση με το «φορτηγό του θανάτου», που έφερε στην επιφάνεια ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με τραγικές συνέπειες.
Κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο μακριά από τη φτώχεια, τις κακουχίες και τις διώξεις. Για να το πετύχουν, όμως, καλούνται να καταβάλουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους διακινητές, οι οποίοι υπόσχονται ακόμα και... μετακίνηση σε θέση VIP προκειμένου να τους αποσπάσουν τα χρήματα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ σκληρή, με αρκετούς από αυτούς που ξεκινούν το ταξίδι από τις χώρες της Ασίας να μην το ολοκληρώνουν ποτέ.
Τα στοιχεία εμπειρογνωμόνων, που επικαλείται η Mirror, είναι αποκαλυπτικά. Οι διασώστες άνοιξαν τις πόρτες της νταλίκας και αντίκρισαν έναν «σωρό από πτώματα». Στις πόρτες και στα τοιχώματα υπήρχαν ίχνη από ματωμένες παλάμες -γεγονός που συνδέεται με την αγωνιώδη (αλλά μάταιη) προσπάθεια των εγκλωβισμένων να γλιτώσουν.
Κλειδωμένοι στην νταλίκα - Δεν τους άκουγε κανείς
Χτυπούσαν με μανία το εσωτερικό προκειμένου να τους ακούσει κάποιος και να τους ανοίξει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενδεικτικό των εφιαλτικών στιγμών που βίωσαν στο ψυγείο, όπου η θερμοκρασία έφθασε ακόμη και τους -25 βαθμούς Κελσίου, ήταν τα μηνύματα που έστειλε μια 26χρονη από το Βιετνάμ στη μητέρα της.
«Συγγνώμη μαμά. Το ταξίδι μου στο εξωτερικό δεν πέτυχε. Μαμά σε αγαπώ τόσο πολύ, πεθαίνω γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω» ανέφερε η Παμ Τι Τρα Μι, ένα από τα θύματα.
Δεν αποκλείουν να πλήρωσε για VIP ταξίδι
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η 26χρονη ήθελε να φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να δουλέψει και να αποπληρώσει τα χρέη της οικογένειάς της.
«Είχε μόλις επιστρέψει από την Ιαπωνία όπου εργαζόταν για να ξεπληρώσει τα χρέη. Και επειδή αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό, αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον. Έμαθα ότι η υπηρεσία που χρησιμοποίησε είχε τίτλο "πολύ σημαντική υπηρεσία" και ότι έδινε υποσχέσεις για μεταφορά τύπου business class και γι' αυτό πλήρωσε δύο και τρεις φορές ακριβότερα το εισιτήριό της» ανέφερε η πηγή αυτή.
Και πρόσθεσε ότι η 26χρονη μπορεί να είχε πειστεί να αγοράσει... VIP εισιτήριο για την Ευρώπη.
Τι είπαν συγγενείς των θυμάτων
Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ είναι καθολικός ιερέας στην απομακρυσμένη πόλη Γεν Τανχ (επαρχία Νγκε Αν) στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ. Όπως είπε, έχει έρθει σε επαφή με μέλη των οικογενειών των θυμάτων και συγκεντρώνει στοιχεία.
«Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο πένθος. Εξακολουθώ να συγκεντρώνω πληροφορίες για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και θα πραγματοποιήσω τελετή απόψε για να προσευχηθώ για αυτούς. Πρόκειται για καταστροφή για την κοινότητά μας» ανέφερε.
Οι ψεύτικες υποσχέσεις και το επικίνδυνο ταξίδι στο άγνωστο
Τον περασμένο Μάρτιο το Pacific Links Foundation είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πώς πολίτες από τη συγκεκριμένη επαρχία (σ.σ. από τις πιο φτωχές της ασιατικής χώρας) πέφτουν θύματα επιτήδειων και καταλήγουν στην Ευρώπη.
Ο συγκεκριμένος οργανισμός κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με έδρα τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πολλά από τα θύματα των διακινητών επιθυμούν να φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε αγροκτήματα παράνομης καλλιέργειας κάνναβης, με την ελπίδα να βγάλουν γρήγορα χρήματα.
Αφού περνούν στη Ρωσία και την Κίνα με πλαστά διαβατήρια, συνεχίζουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, το οποίο μπορεί να φθάσει σε κόστος ακόμη και τα 36.000 ευρώ.